Ezek voltak a világ legnagyobb hackertámadásai

Habár mindennapi életünket már el sem tudjuk képzelni a legmodernebb számítástechnikai eszközök nélkül, a high-tech forradalom már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött. A Komputerkémek című izgalmas filmet a Paramount Channel műsorán, kedden láthatják a nézők – a történet legalább annyira érdekfeszítő, mint a világ legnagyobb visszhangot keltő informatikai botrányai.

 

 

A garantált nyertes

Kevin Poulsen, nicknevén Dark Dante, beférkőzött egy rádiós csatorna telefonvonalaiba, és nyertesként rögzítette saját számát egy sorsoláson – így lett tulajdonosa egy vadonatúj Porschének. Később az FBI feketelistájára került azzal, hogy feltörte a szövetségi rendszert, és lehallgatási információkat lopott el. 51 hónapos börtönbüntetés és 56 ezer dollár kifizetését követően, Poulsen jó útra tért: újságíróként kezdett el dolgozni, jelenleg a Wired News szerkesztője.

A fiatalkorú

A csupán 15 éves Jonathan James c0mrade néven kiskorúként törte fel az Egyesült Államok több szervezetének, például a Bell South, a Nemzetvédelmi Minisztérium és a NASA rendszerét is. Ez utóbbi esetében James elég kódinformációhoz jutott, hogy megértse, miként működik egy nemzetközi űrállomás. A támadás miatt a NASA három hétig leállította rendszerét. A fiatal hacker története tragikusan végződött: 2007-ben számos más informatikai offenzívával vádolták, és ítélték el. James nem tudta bizonyítani az ártatlanságát, és a hatalmas teher alatt öngyilkos lett.

A telefonbetyár

A ’70-es években e fogalom egészen mást jelentett, mint napjainkban. Ian Murphy, azaz Captain Zap, csak egy apróságot változtatott az AT&T telefonszolgáltató központ rendszerében: az időt. Az órát átállítva, a szolgáltató ügyfeleinek telefonbeszélgetéseit teljesen másképpen számlázták: az éjszakai hívásokat csúcsidős tarifával számolták el, míg a nappali forgalmas csevejeket kedvezményesként. Az akkor hatalmon lévő Reagan kormány a nagy keveredés miatt letartóztatta Murphyt. Az ő igaz története ihlette a Komputerkémek című filmet, amelyet a Paramount Channel műsorán, kedden láthatnak a nézők.

Katonai titkok nyomában

Solo, azaz Gary McKinnon nevéhez köthető a világ alighanem legnagyobb hackertámadása. McKinnon elmondása szerint „csupán” a szabad energiák és az UFO aktivitás után kutakodott, de valójában 13 hónapon keresztül uralt 97 darab számítógépet, amelyek az USA Egyesült Erőinek és a NASA-nak tulajdonában voltak. Ez alatt számos, rendkívül fontos fájlt törölt, és több mint 300 komputert tett működésképtelenné, ezzel körülbelül 700.000 dolláros kárt okozva.

 TV_2210_00015A

Komputerkémek február 16-án (kedden) 21:00-tól a Paramount Channel műsorán, a Viacom csoport filmcsatornáján! (Ismétlés február 18-án 02:50-től)

komputerkemek (003)


Hasonló cikkek