Felfüggesztették a szejmben folytatott tiltakozásukat a fogyatékkal élők és gondozóik

Felfüggesztették a varsói szejmben negyven napja folyó ülősztrájkjukat a fogyatékkal élők és gondozóik vasárnap; a járulékok emelésére vonatkozó követelésüket továbbra is nem teljesítettnek tartják. 

A tiltakozás egyik résztvevője a szejm elhagyása után a parlamenti épület előtt szervezett sajtóértekezleten azzal vádolta meg a lengyel kormányt, hogy nem hajlandó párbeszédre velük.

Közölte, hogy az ülősztrájkot a gyermekeik “életére és egészségére való tekintettel” függesztik fel. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a tiltakozásnak köszönhetően a figyelem középpontjába került a fogyatékkal élők helyzete Lengyelországban.

Joanna Kopcinska kormányszóvivő elégedettséggel fogadta az akció befejezését, és arra szólította fel a tiltakozókat, hogy kapcsolódjanak be a kormánynak a fogyatékkal élők több szervezetével folytatott, helyzetük javítását célzó konzultációkba.

Ellenzéki képviselők szolidaritásukat fejezték ki a tiltakozás résztvevőivel, szerintük a kormány nem teljesítette megfelelő mértékben követeléseiket.

A tiltakozók kilenc fős csoportja április 18-án foglalta el a szejm egyik fő folyosóját. A támogatásokra vonatkozó követelésekről azóta a helyszínen személyesen egyeztetett a tüntetőkkel Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki kormányfő, Elzbieta Rafalska családügyi miniszter. Támogató látogatást tett náluk Lech Walesa volt államfő, a Szolidaritás szakszervezet egyik alapítója.

Az ülősztrájk kezdete óta a parlament mindkét háza és az államfő is jóváhagyta azt a két törvényt, amely a lengyel kormány szerint teljesítette a tiltakozók követeléseit. Az egyik törvény alapján a teljesen munkaképtelen, 18 évnél idősebb fogyatékosoknak járó szociális támogatás összegét az eddigi 865 zlotyról (mintegy 62 ezer forintról) a jelenleg érvényes szociális minimum szintjére, 1030 zlotyra (mintegy 76,4 ezer forintra) emelik.

A másik törvény szerint a súlyos fogyatékkal élőknek az eddiginél szélesebb körű, elsőbbségi és ingyenes szakorvosi ellátást, gyógytornát, térítésmentes egészségügyi eszközöket biztosítanak. Ez a lengyel kormány szerint havi mintegy 520 zlotys (mintegy 38 ezer forintos) megtakarítást jelent majd az érintett családoknak.

Emellett bemutatták a fogyatékkal élők helyzetének javítását célzó reform kerettervét, ennek része egy alap létesítése a legmagasabb jövedelmű állampolgárokra kivetendő különadóból.

A tiltakozók csak az első törvényt találták kielégítőnek, a másikban foglalt szolgáltatások helyett viszont egy újabb pénzbeli járulékot követelnek a teljesen munkaképtelen, fogyatékkal élő felnőttek számára, mégpedig havi 500 zlotyt (mintegy 37 ezer forintot).

A tiltakozás idején, pénteken a lengyel parlamenti épületegyüttesben megkezdődött a NATO Parlamenti Közgyűlésének 64. tavaszi ülésszaka, a két esemény az ülősztrájk befejezéséig egymástól függetlenül zajlott, incidens nem történt.

 


Hasonló cikkek