Fellobbantak az őrtüzek Székelyföld autonómiájáért

Vasárnap van a Székely Autonómia Napja. A megemlékezéseken a székelyföldi autonómiatörekvésekre kívánják felhívni a világ figyelmét. Kárpát-medence-szerte lobbanak fel ilyenkor őrtüzek. A Budafok-Tétényben megtartott ünnepségen az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt mondta: Magyarország évtizedek óta kiáll a székelyek autonómiai törekvése mellett. Németh Zsolt hozzátette: az elmúlt tíz évben jelentős eredményeket sikerült elérni ezen a téren – hagzott el az M1 Híradójában.

Bár a románai koronavírus-járvány súlyossága nem sok helyen tette lehetővé, idén is Székelyföld-szerte őrtüzek lobbantak fel a Székely Autónómia napján, hogy rávilágítsanak a székelyföldi autonómiatörekvésekre.

szekelyfold_hatara

Az önrendelkezésre azért van szükség, és azért fontos nekünk, hogy mi döntsünk a sorsunk felől, tehát ne mások mondják meg, hogy mit csináljunk, merre menjünk, vagy éppenséggel az erőinket merre irányítsuk, hanem mi, a székely nép döntsünk” – szögezte le Bíró Edith a Székely Nemzeti Tanács székelyudvarhelyi elnöke.

Sepsiszentgyörgyön a város egész területéről jól látható helyen, zártkörű rendezvényen lobbant fel az autonómia lángja.

A világhálón élőben követhető eseményen elhangzott a Székely Szabadság Napjának kiáltványa is.

Figyelmeztessük őrtüzeinkkel Bukarestet, hogy látszodjon odáig a láng, autonómia igényünk lángja. És figyelmeztessük az európai törvényhozókat is, mivel a globalizációs törekvések teljesen teret nyertek és az őshonos nemzeti közösségek törekvéseit egyáltalán nem képviselik” – kiáltotta ki Gazda Zoltán a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke.

Fellobbant a láng Tamási Áron szülőfalujában, a Hargita megyei Farkaslakán is, ahol lóháton gyűltek össze a helyiek, de többek között a Maros megyei Makfalván is gyújtottak őrtűzet az ottani székelyek.

Csíkdánfalva polgármestere és az önkormányzati tanácsosok a község központjában gyújtottak mécseseket. Bőjte Csongor azt mondta: sok más Uniós autonóm tartományhoz hasonlóan Székelyföldet is megilleti ez a különleges státusz.

Mi nem kérünk többet, nem kérünk kiváltságot, csak azt ami jár nekünk. Úgy, ahogy más uniós országokban is” – hangsúlyozta a polgármester.

A székelyföldi falu anyaországi testvértelepülésén a Tolna megyei Tevelen is tartottak megemlékezést. A magyarországi kedvező járványkezelésnek köszönhetően itt már a hagyományos őrtüzek is fellobbanhattak, egyidőben a székelyföldi gyertyagyújtással.

„Ez az az őrtűz jelenti azt, hogy egymásnak nem csak a barátai, ismerősei vagyunk, hanem testvérei is vagyunk” – fogalamzott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

 

De a fővárosban is fellobbantak az őrtüzek. Budafok-Tétényben Németh Zsolt a külügyi bizottság elnöke azt mondta: Magyarország évtizedek óta kiáll a székelyek autonómiai törekvése mellett.

Ami pedig minket, Magyarországot és a magyar önkormányzatokat illeti. Mi pedig kiállunk. Immáron évtizedek óta kiállunk egyértelműen és határozottan a székely autonómia követelések mellett. Ennek a kiállásnak a látványos jeleként gyűltünk mi most össze” – mondta az elnök.

A budapesti Hősök terén is fellobbant a láng. A megemlékezésen Gaál Gergely a Miniszterelnökség miniszteri biztosa arról beszélt, hogy az uniós döntéshozók valahogy mindig megfeledkeznek a székelyekről.

2010 óta a nemzeti kormány vezetésével újra érezhetjük, hogy erős nemzet vagyunk. Ez pedig nem csak a saját, hanem az egész közép-európai régió érdeke is. Jól mutatja ezt a járvány idején a Romániának nyújtott egészségyügyi segítség is” – jelentette ki a biztos.

A főváros mellett többek között Csopakon is megemlékeztek a Székely Autonómia Napjáról. Debrecenben pedig a Székelyek Parkjában gyújtottak őrtüzet. A rendezvényen felolvasták a Székely Nemzeti Tanács kiáltványát és elénekelték a székely himnuszt is.

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek