Felújítják a füleki várat

Állami támogatásból megvalósuló munkálatokat végeznek a nyár folyamán a füleki várban. A munka ellenére zavartalanul látogatható a létesítmény. „Szakmai felügyelet mellett összesen tizenegy közmunkás dolgozik a vár területén” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója. Az első időszakban régészeti feltárásokat végeztek. A július végéig tartó ásatásokat a régészeti intézet szakemberei irányították. Az intézettel közösen már hatodik éve folytatják a munkálatokat. Idén a középső vár területe került sorra. „Három ágyúállást tisztítottak meg, emellett egy ellenőrző szelvényt is nyitottak a negyedik ágyúállásban. Az ásatások során többek között a 17. századból származó pénzérmék, kályhacsempe-töredék, vas ágyúgolyó, és üvegpohár darabjai is előkerültek” – fogalmazott az igazgató.

Augusztustól állagmegőrző munkálatok zajlanak majd. Az instabil, veszélyes várfalakat erősítik meg. Titton Viktória megjegyezte: ennek köszönhetően megújulnak a Terényi-torony falai, a vár bejárati kapujának teljes boltozata, és a középső vár egyes falfelületei.

A múzeum a szükséges felújítások forrásait igyekszik pályázatok útján biztosítani. Önállóan, valamint a várossal közösen pályáznak. 2015-ben szerencsére sikerült erre a célra forrást szerezni. Idén az önkormányzat adott be a kulturális minisztériumhoz pályázatot. Ennek köszönhetően 24 ezer eurós állami támogatásból valósítják meg a nyári munkálatokat.

Mindamellett zajlik a kulturális és közösségi élet is a vármúzeumban. Augusztusban ugyancsak színes programokkal várják az érdeklődőket. Augusztus 5-én új időszaki kiállítás nyílik a Bebek-toronyban. A kőcserép költészete című tárlaton a rozsnyói kőcserép-manufaktúra termékeit mutatják be. A füleki vár bekapcsolódik az augusztus 12. és 14. között zajló Füleki Városi Napok gazdag programkínálatába is.

Felviék Ma

Megjelent a Szabad Újság augusztus 3-i számában.


Hasonló cikkek