Kritikus a szennyvízelvezetés helyzete Dél-Szlovákiában

A Duna menti régió polgármesterei a vízvezetékrendszer és a szennyvízelvezetés kiépítésével kapcsolatos kritikus helyzet megoldását követelik Dél-Szlovákiában.

A polgármesterek arra figyelmeztetnek, hogy az ország ezen területén még mindig vannak olyan községek, ahol nincs vezetékes víz, vagy a csatornahálózatból eddig egyetlen méter sem készült el.

Farkas Iván, Muzsla polgármestere és a Nyitra Megyei Önkormányzat (NSK) képviselője szerint ebből a szempontból rendkívül rosszul áll például a Komáromi járás, ahol a lakosok 39 százaléka van rákapcsolódva a csatornahálózatra és a szennyvíztisztító állomásokra (ČOV). „Ha a kis régiókat hasonlítjuk össze, akkor valószínűleg a párkányi áll a legrosszabbul az egész országban. Párkányban ugyan van szennyvíztisztító állomás, de a csatornahálózat hiánya miatt csak a teljes kapacitása felét használják ki. Például a szepességi (Spiš) településeken van csatornahálózat, és már a külterületeken lévő turisztikai központoknál építik a szennyvíztisztítókat.” – állapította meg Farkas.

Emlékeztetett: Párkány környékén részben Nánán (Nána) és Garamkövesden (Kamenica nad Hronom) van kiépítve a csatornahálózat. De a többi 20 településen egyáltalán nincs.

A megyei önkormányzatok a következő időszakban 200 millió euróval számoltak megyénként. „A valóság azonban az, hogy az NSK 93 millió eurót kap, miközben csak a vízhálózat legégetőbb problémáinak a kezeléséhez 50 millió euróra lenne szükség, vagyis az összeg több mint felét erre kellene költeni. Amikor a Nyitra Megyei Önkormányzati Hivatal összeszámolta a polgármesterek kérelmeit, amelyeket az integrált területfejlesztési stratégia (IÚS) kapcsán nyújtottak be, az eredmény 8 milliárd euró volt.” – hangsúlyozta Farkas.

Forrás: tasr, bumm.sk

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek