Férfi kézilabda-vb: Dánia megvédte címét

Dánia férfi kézilabda-válogatottja megvédte világbajnoki címét, miután 26-24-re legyőzte Svédországot az egyiptomi torna vasárnapi döntőjében, Kairóban.

A dánok legutóbb négy évvel ezelőtt – 2017. január 22-én – veszítettek vb-mérkőzést, amikor Albertville-ben kikaptak a magyar válogatottól a nyolcaddöntőben.

Eredmény, döntő:
Dánia-Svédország 26-24 (13-13)
Kairó, zárt kapuk mögött, v.: Raluy López, Sabroso Ramirez (spanyolok)
lövések/gólok: 45/26, illetve 47/24
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 4/3
kiállítások: 8, illetve 6 perc

A 17. percben alakult ki először kétgólos különbség a csapatok között, ekkor az olimpiai bajnok dánok vezettek 8-6-ra. Később a svédek egy 3-0-s sorozattal fordítottak, ám a szünetben ismét döntetlen volt az állás. Mindkét csapat rendkívül összeszedetten és felkészülten játszott a második felvonás elején is, majd a dánok egy 5-1-es szériával elléptek, és a 49. percben először volt három találat az előnyük. Niklas Landin védéseire alapozva a címvédő a hajrában sem engedte ki kezéből az előnyt, és veretlenül nyerte meg a tornát.

A dánok ötödik alkalommal játszhattak vb-döntőt, és három vereség után már a másodikat nyerték meg. A svédek 2001 után kerültek ismét vb-döntőbe, ez volt a nyolcadik fináléjuk, négyet megnyertek – legutóbb 1999-ben éppen Egyiptomban – és négyet elveszítettek.

A mezőny legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen volt, aki 12 lövésből hét gól lőtt. A svédek közül Hampus Wanne ötször talált be. Niklas Landin 15 védéssel járult hozzá a sikerhez.

Korábban, a 3. helyért:
Spanyolország – Franciaország 35-29 (16-13)

Utóbbi mérkőzés érdekessége, hogy mindkét együttessel játszott a magy válogatott a tornán, és mindkettőtől kikapott.

A torna álomcsapata:
kapus: Andreas Palicka (svéd)
jobbszélső: Ferran Solé (spanyol)
jobbátlövő: Mathias Gidsel (dán)
irányító: Jim Gottfridsson (svéd)
beálló: Ludovic Fabregas (francia)
balátlövő: Mikkel Hansen (dán)
balszélső: Hampus Wanne (svéd)

Sport | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek