Múlt hétvégén fesztivál volt Királyhelmecen, senki sem volt cukorból

Nagy meglepetést okozott a magyarországi zenészek számára, hogy a múlt szombaton szervezett koncertről senkit sem üldözött el a kellemetlen időjárás. A közönség a zuhogó esőben, az esernyők oltalma alatt tombolta végig a szombati esti nagy koncertet, amely – a többi zenei eseményhez hasonlóan – teltház mellett zajlott a királyhelmeci szabadtéri színpadon. (A zenekar tagjai köszönetet is mondtak ezért az együttes közösségi oldalán.) A szervezők az utóbbi jó néhány év legsikeresebb rendezvényeként könyvelhették el az idei Bodrogközi Kulturális Fesztivált.

A Valmar zenekar  (fotó: Želinský József)

„Az elmúlt évek gyakorlatából okulva most is több eseményt igyekeztünk összekapcsolni. Tettük ezt egyrészt költségkímélő okokból. A jelenlegi nehéz anyagi helyzetben igyekeztünk mindenen spórolni, amin lehet. De azt semmiképp se szerettük volna, ha úgy spórolunk, hogy az emberektől vesszük el a kulturált szórakozás lehetőségét.  A fesztivál így többek közös szívügye lett, s nem utolsó sorban a programkínálat is bővült. Újra átadtuk a város díjait, voltak könnyűzenei koncertek, népzenei előadások, kiállítások, kézműves termékek vására, látványszüret és sok egyéb más is.” – közölte mondta Leczo Zoltán, a város marketing- és sajtóreferense.

A gazdag program, a színvonalas produkciók a megszokottnál is több érdeklődőt vonzottak a rendezvény 4 napján. Teltház mellett zajlott a csütörtök esti Valmar koncert és a péntek esti István a király rockkoncert is. A szombat esti Kowalsky nagy koncert is sikeres volt, és elfogytak a jegyek Aranyosi Péter vasárnapi előadására is. A Millennium tér reggel 9 óra körül teljesen megtelt. Érdeklődők jöttek-mentek a nap során, de tér egészen éjszakáig telve maradt emberekkel.

A Csatrangos fesztivál ezúttal is színvonalas népzenei előadásokat, izgalmas bemutatókat, foglalkozásokat sorakoztatott fel a nap során. „A Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet a megszokottnál is gazdagabb programmal színesítette a rendezvényt. Több év kihagyás után ismét megszerveztük a hagyományos felvonulást is. Bár közel húsz évvel ezelőtt új megnevezést kapott, a régióban élők most is szüreti ünnepségként emlegetik. Magam is jól emlékszem azokra, amelyeket gyerekként láttam, s a szüleim elmondása alapján tudom, hogy már az ötvenes, hatvanas években is grandiózus volt az ünnepség. Nem meglepő tehát, hogy a régióban élőkben igény van rá, mi pedig minden alkalommal arra törekszünk, hogy tovább éljen, s hogy élményeket nyújtson ez a hagyomány” – zárta Leczo Zoltán.

Forrás: bumm.sk

Nyitókép: Királyhelmeci Városi Hivatal

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek