Figyelem: Az ünnepi forgatag tökéletes célpont!

Wágner Zsanett

Többen panasszal fordultak szerkesztőségünkhöz, miszerint hirtelen megnőtt a lakásbetörések száma. A besurranó tolvajok kihasználják az adventi időszak okozta figyelmetlenséget, hiszen mindenki az év legszebb ünnepére, a karácsonyra készül.

Az otthonuk védelmét se felejtsék el, mert amíg vásárolnak, vagy elutaznak, illetéktelen személyek – kihasználva a távollétet – bemehetnek. Még akkor is érdemes minden nyílászárót ellenőrizni, ha csak a sarki közértbe megyünk, mert hamar megtörténhet a baj

– írja közleményében a rendőrség.

A rend őrei a lakóközösség erejére is támaszkodnak, mint tanácsolták: ismerje meg szomszédait, és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára, használják ki a közösség erejét a biztonságuk növelése érdekében, idegen személyeket ne engedjenek be lakásaikba, házukba!

A hideg időszakban gyakran előfordul, hogy házaló faárusok járják az utcákat – említenek más példát a betörésre. – Kérjük, legyenek óvatosak az ilyen vásárlások során. Sok esetben előfordul, hogy az eladók faárusítás indokával bejutnak az ingatlanba és a lakásból különböző értékeket tulajdonítanak el. Ezen kívül saját maguk is győződjenek meg arról, hogy valóban annyi fát kaptunk-e, mint amennyit kifizettünk.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: ha gyanús személyeket vagy gépkocsit látnak a környezetükben, azt jelentsék be a 112-es segélykérő számon. Ha pedig megtörtént a baj és az ön sérelmére betörés történt, azonnal értesítse a rendőrséget, ne várjon hosszú ideig, a lakást ne járkálja össze, ne pakoljon el, hogy minél több nyom megmaradjon.

Törekedni kell arra, hogy egy pillanatra se vegyük le szemünket értékeinkről, amikor tömegközlekedést használjuk, bevásárlóközpontokban járunk, vagy tömegben vagyunk, mert ezeket a helyzeteket használhatják ki az alkalmi és a zsebtolvajok. Ne vigyünk magunkkal a szükségesnél több készpénzt, inkább forduljunk többször! Győződjünk meg arról, hogy biztosan lezártuk-e a gépjárművet, nem hagytunk értékes tárgyakat feltűnő helyen!

Online vásárlásnál legyünk körültekintőek! Ha helytelen magyarsággal – Google-fordítóval – írnak, az már gyanúra adhat okot. Sajnos növekvő tendenciát mutat, hogy a különféle aukciós-, licitáló- és hirdetési oldalakon eladásra kínált terméket az eladó előre, átutalással kifizetteti, de a megrendelt árut nem küldi meg és elérhetetlenné válik. Banki kódokat ne adjunk ki, s ha lehetséges, akkor nézzük meg az eladó korábbi üzletkötéseiről készített értékeléseket!

Előfordulhat, hogy becsöngetnek adománygyűjtők a lakossághoz. Fogjunk gyanút, ha készpénzt kér és nem csekket ad! Elképzelhető, hogy az alkalmat lopásra használják ki, s elemelik azokat az értékeket, amik kéznél vannak!

Az ünnepek közeledtével a rendőrkapitányságok igyekeznek több rendőrt biztosítani a karácsonyi vásárok és bevásárlóközpontok környékén, ezzel is megelőzve a bűncselekmények elkövetését.

 

Vélemény, hozzászólás?