Finnország és Svédország csak együtt csatlakozna a NATO-hoz

Finnország nem akar Svédország nélkül csatlakozni a NATO-hoz – erről beszélt a csütörtökön Stockholmba látogató finn kormányfő. Sanna Marin leszögezte, hogy a két ország együtt kívánja folytatni a megkezdett utat.

 

 

Finnország és Svédország megfelel a NATO-tagság összes kritériumának

 

„Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy világos üzenetet fogalmazzunk meg. Finnország és Svédország együtt folyamodott a tagságért, és mindenki érdeke, hogy együtt is csatlakozzunk a NATO-hoz. Közösen dolgozunk, és közeli, napi kapcsolatban vagyunk a témában. És mindkét ország megfelel a NATO-tagság összes kritériumának. Így persze azt akarjuk, hogy Törökország is Magyarország is minél előbb ratifikálja a csatlakozási kérelmünket, együtt csináljuk, és továbbra is szoros kapcsolatban dolgozunk tovább,” fogalmazott a finn kormányfő.

A magyar kormány elvileg támogatja a két ország csatlakozását, de a parlament legkorábban február végén kezdheti tárgyalni a kérelmüket. Törökország viszont először mindkét ország csatlakozását blokkolta, majd közölte, hogy csak a finnek tagságát fogja támogatni.

 

A Svédországban élő kurdok többször tüntettek a török követelés ellen

 

A svéd kormány közben egy olyan, a szélsőségesek mozgásterét szűkítő törvényjavaslatot nyújtott be, amelyet gesztusként értékelhet Törökország. Ankara ugyanis támogatásáért cserébe Törökországban terroristának nyilvánított, többnyire kurd emberek kiadását kérte.

A Svédországban élő kurdok többször tüntettek a török követelés ellen, de január végén az egyik demonstrációval túllőttek a célon az Erdogan török elnököt ábrázoló bábú felakasztásával, és a Korán égetésével. Ankara ezután közölte, hogy támogatják a finnek csatlakozását, de csak a svédek nélkül.

Forrás: euronews.com

A nyitókép illusztráció.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek