Floch Bernadett rúdtáncvilágbajnok:”Fontos, hogy pozitívan álljunk az élethez”

Floch Bernadett 2019. márciusában nyert világbajnoki címet felnőtt, profi kategóriában a Pole Theatre World rúdtáncvilágbajnokságon, a közelmúltban pedig egy Tankcsapda-dalra készített koreográfiával örvendeztette meg a rockzene és a rúdtánc rajongóit. A 23 éves sportolónővel ennek apropóján beszélgettünk.

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Szinkronúszóként kezdted, de hogyan és mikor lépett be a rúdtánc az életedbe?

Floch Bernadett: 10 évig voltam szinkronúszó, versenyszerűen űztem a sportágat. Csapatban többszörös országos bajnokok voltunk, külföldre is sokat jártunk versenyezni. 14 évesen léptem be az első rúdtánc órámra, akkor már évek óta hatalmas vágyam volt, hogy kipróbálhassam. Egy videóban nagyon megtetszett, ahogy a lányok elképesztő gyakorlatokat mutattak be a gravitációt meghazudtolva.

– Három fő irányzata van a rúdtáncnak: sport, művészi és glamour. Mit kell róluk tudni?

– Ezek az irányzatok leginkább a versenyzésben mutatkoznak meg. A sport egy tornához, versenyaerobikhoz nagyon hasonló szabályzatra épülő irányzat; minél akrobatikusabb a gyakorlat, annál jobb. A művészi irányzat teret enged a fantáziának, kötelezően végrehajtandó elemek sincsenek meghatározva, a versenyzőknek érzelmeket kell megjeleníteniük, történetet elmesélniük. Ebben az esetben fontos a néző szórakoztatása, így inkább különböző táncirányzatokhoz hasonlók a gyakorlatok. A glamour irányzatban jelenik meg a nőiesség, a magassarkú viselése. Itt szintén a szórakoztatáson van a hangsúly, de a táncos mozdulatok mellett ugyanúgy elemekkel van tarkítva a gyakorlat, ezért fizikailag komoly munkát igényel – nem beszélve a magassarkúról, ami tovább nehezíti az elemek végrehajtását.

– Hogyan fogadta a családod, amikor bejelentetted, hogy rúdtáncolni fogsz?

– Teljes mértékben támogatták. 18 éves kor alatt szülői engedélyhez kötött a sport űzése. Anyukám utánanézett, tájékozódott, miről is van szó, és elkísért első órámra. Mikor látta, mennyire jól érzem magam, a versenyzésben is támogatott. Két világbajnoki címet szereztem junior kategóriában, gyakorlatilag Magyarország legfiatalabb versenyzője voltam akkor. Sikereimet nagyban a szüleim biztatásának köszönhetem.

– Úgy tudom, a nővéred segített a győztes, világbajnoki gyakorlat létrehozásában. Miben tudott segíteni?

– Az utóbbi években a versenygyakorlataim mindig közös munka eredményei. Az ő ötletei, elképzelései valósulnak meg a színpadon. Ő írja a történetet, ő a rendező, én meg a színész, aki előadja. Évekkel ezelőtt az ő javaslatára fordultam a Pole Theatre versenyek felé. Jó döntés volt, ugyanis teljesen megtaláltam magam a verseny comedy kategóriájában. A vb-cím mellett 4 kategóriagyőzelmet is bezsebeltünk közösen.

– Hogyan lehet kijutni a világbajnokságra, a Pole Theatre nemzetközi versenysorozatra?

– Minden Pole Theatre verseny nemzetközi verseny, amiket egyes országok megrendezhetnek. A versenyen 4 kategóriában (art, drama, comedy, classic), videós előselejtező alapján 5-5 versenyző jut be, így már a döntőbe kerülés is nagy eredménynek számít. Minden kategóriában választanak egy győztest, akik jogot nyernek a világbajnokságra való nevezésre. A győztes nevezők közül kategóriánként a legjobb 5 jut be a vb élő döntőjébe, így a Pole Theatre World versenyen valóban csak a legjobb gyakorlatok kerülnek színpadra. 2017-ben már részt vettem a világbajnokságon a döntősök között.

– A gyakorlatban, amit bemutattál, mire kellett figyelni?

– Ez a verseny komplex színpadi produkciókat kíván, tehát a zenének, a koreográfiának, az elemeknek, a versenydressznek mindig összhangban kell lennie egymással, és mivel itt nagyon fontos a szórakoztatás, így ezek mellett még a színpadi háttéren, a háttérvideón, a statisztákon át sok minden másra is figyelnünk kellett. A vb-gyakorlatomban 4 percen belül volt kettő átöltözésem is, ami nagy rizikófaktort jelentett. A fizikai megerőltetés mellett, fejben is összpontosítani kell a technikai részletekre.

– Mennyi időbe telik egy-egy ilyen gyakorlat megalkotása?

– Minimum fél, de inkább 1 év a tervezgetésekkel, mindennel együtt. Amikor az egyik gyakorlattal versenyezem, a másikon már fejben dolgozunk. Ötletelünk, gondolkozunk a megvalósításon.

– Hogyan kell elképzelni egy rúdtánc edzést? Sérülések, esések szoktak történni gyakorlás közben?

– Egy átlagos edzésen a bemelegítést követően elemeket tanulunk és gyakorlunk, mindenki a szintjének megfelelően. Természetesen az edzést nyújtással zárjuk. Sérülések legtöbbször a rúdon való megcsúszásból adódnak (sok elemnél a bőrünk tapadása tart fent), esetleg húzódások fordulnak elő, de szerencsére ezek sem túl gyakoriak a hétköznapokban. Amennyiben lépésről-lépésre, odafigyelve halad az ember, nem kell félni a sérülésektől, de ezért nagyon fontos, hogy szakmailag megfelelő oktatót válasszunk. Én az óráimon mindig biztosítom, segítem a tanítványaimat.

– Meddig lehet csinálni a rúdtáncolást? Mennyire korosztályfüggő sport?

– Egyáltalán nem korosztályfüggő. Ma már nemzeti és nemzetközi szinten minden korosztályt megtalálunk, egészen a gyerektől a szenior kategóriáig, és van, ahol 70+ versenyzők fiatalokat meghazudtolva mutatnak be gyakorlatokat.

Edzés közben (Fotó: polebernadett.hu)

– Egy rúdtáncosnak csinosnak kell lennie. Hogyan tartod magad formában?

– Úgy gondolom, a „csinosság” kisugárzás kérdése. A rúdtánc amellett, hogy formálja a testet, fejleszti az önbizalmat. A lányok magabiztosabbá válnak. Rúdtánc edzőként dolgozom, így az edzés, a mozgás a hétköznapijaim része, hiszen bemutatom a gyakorlatokat, csinálom az órákat a tanítványokkal. A versenyfelkészülés feszítettebb időszak, olyankor nagyobb hangsúlyt kapnak a saját edzéseim is, illetve diétázom, hogy szálkásabb legyen a megjelenésem. A felkészülések alatt rengeteget segít a MaxNutrition táplálékkiegészítő támogatása.

– Ha vége a koronavírus miatti karanténnak, mit fogsz csinálni sportolóként?

– Több versenyemet is elhalasztották, így amint vége a karanténnak, azokra fogok készülni. A 2020-as világbajnokságot egyelőre nem tudni mikor fogják megtartani, de a Pole Theatre UK verseny ősszel kerül megrendezésre, ahova már bejutottam, mint döntős. Mivel a gyakorlataim rengeteg technikai háttérmunkát igényelnek, ezért most próbálunk erre összepontosítani a fizikális felkészülés helyett. Nyertünk ezzel egy kis időt, mert március elején még teljesen más gyakorlattal álltam színpadon Írországban.

– Mivel telik most egy napod?

– Versenysportolóként mindig is pörgős életem volt. A versenyzést régebben a tanulással kellett összeegyeztetni, az utóbbi években az edzői munkával. Most pihenek, feltöltődöm, sokat vagyok levegőn a kertben, sokat olvasok. Igyekszem online edzésekkel ellátni a tanulóim, hogy amint lehet, onnan folytathassuk az edzést, ahol abbahagytuk.

– Honnan jött az ötlet, hogy a Tankcsapda dalára csinálj egy koreográfiát? Miért pont a Nem kell semmi című dalukat választottad a P-Faktor versenyre?

– Kiskorom óta nagy Tankcsapda-rajongó vagyok, imádom a zenéjüket. Amikor tehetem, a koncerteken is ott vagyok. A májusi koncertjükre is volt jegyem, sajnálom, hogy el kellett halasztani. Évek óta agyaltam már egy rockzenés koreográfián, úgyhogy amint megláttam a felhívást, gondoltam jó alkalom a megvalósítására. A Nem kell semmi című dalt azért választottam, mert a kialakult bizonytalan helyzet nagyon megviselt, viszont a dal emlékeztet arra, hogy nekem nem kell semmi, csak a rúdtánc. Fontos, hogy pozitívan álljunk az élethez, és minden helyzetből hozzuk ki a legtöbbet.

– Mit szóltak a barátaid a Tankcsapdás rúdtánc produkciódhoz? Milyen visszajelzéseket kaptál?

– A barátaim, tanítványaim nagyon támogatóak voltak. Fantasztikus csapatom van, mindig számíthatok rájuk. Segítettek kampányolni is, gyűjteni a lájkokat a döntőben. Több, mint 1000 like érkezett a verseny lezárásáig, és a youtube videót már több, mint 14000 ember látta! Kommentelőktől érkeztek vicces hozzászólások, például, hogy jó lehet a szomszédomban lakni.

– Nyáron a Balatonnál vízimentőként szoktál dolgozni. Idén lesz rá alkalmad, vagy a koronavírus miatt erről most le kell mondanod?

– Az egyetem mellett dolgoztam főleg vízimentőként. Nyári munkának ajánlom mindenkinek, mert fantasztikus élmény! Jelenleg már főállásban edzőként tevékenykedem, és a tanítványaim számítanak rám, meg a kemény edzésekre is, így nem tehetem meg, hogy egész nyárra lemenjek a Balatonra.

– A világbajnoki címet, amit egy éve elnyertél, meg lehet védeni? Többször is lehet valaki rúdtáncvilágbajnok?

– Korábbi világbajnokként ugyanazokkal a feltételekkel nevezhetek a VB-re, mint mindenki más. Jelentkezni szeretnék, és ha beválogatnak a legjobb 5 közé, akkor színpadra állok. Szeretek a színpadon lenni, és amíg örömöm lelem a felkészülésben, amíg lehetőségem van rá, addig szeretnék aktívan versenyezni és népszerűsíteni a sportot.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek