Floyd családja kevesli Chauvin büntetését

Szombatra virradóra derült ki, hogy a drogos afroamerikait megölő rendőr 22 év börtönt kapott. Többen nem értenek ezzel egyet, de az merikai elnök szerinti igazság született

A Floyd-családot lesújtotta a hír, hogy a szerettük haláláért felelős rendőrt nem ítélték halálra. Derek Chauvin bűnösségét első fokon már áprilisban kimondta a minnesotai bíróság, most a büntetési tételt hirdették ki, 22,5 év börtönt kapott. Várhatóan fellebbezni fog – számolt be az ügy fejleményeiről az Euronews.

A páneurópai portál idézi George Floyd nővérét, aki szerint ez nem igazság. Azt mondta, fogadni merne, hogy ha egy fekete rendőr térdelt volna egy fehér ember nyakán, nem 22 évet kapott volna, hanem halálbüntetést.

George Floyd rendőri intézkedés közben halt meg tavaly májusban Minneapolisban. Tragédiája országos tüntetéshullámot indított el, ami kis idő múlva nemzetközi polgárjogi mozgalommá vált, a Black Lives Matter (a feketék élete is számít) néven ismert világszerte.

Nagyon sok aktivista a Floyd-családdal ért egyet, szerintük is keményebb büntetés járt volna Derek Chauvinnek. A család ügyvédje, Ben Crump velük ellentétben nem ért ezzel egyet. Azt mondta az ítélethirdetés után, hogy ez a nap fordulatot hozhat Amerikában, ugyanis ez a leghosszabb börtönbüntetés, amit rendőr valaha kapott Minnesota államban.

Az elnök, Joe Biden annyit mondott a hírre, hogy bár nem tudja, mi mindent mérlegelt a bíróság, az alapelvek szempontjából megfelelőnek gondolja az ítéletet.

 

Világ tükör | PannonHírnök

Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek