Fülöp gólya ismét Bodrogkeresztúron telelt

Bodrogkeresztúr Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bodrog partján, Sárospataktól 25 kilométerre található község.

 

2006 óta lakik itt Fülöp, a fehér gólya, aki évekkel ezelőtt úgy döntött: nem Afrikában tölti a telet, hanem idehaza marad.

Fülöp most sem kelt útra a társaival, hanem a polgármesteri hivatallal szemben lévő fészkében vészelte át a téli időszakot. Napközben a komp környékén tartózkodik, vagy ellátogat a szeméttelepre, ahol mindig talál magának élelmet. Persze a helybéliek is etetik, és – miután fokozottan védett madárról van szó – a természetvédelmi őrök rendszeresen ellenőrzik, jól van-e.

Két elmélet létezik arról, hogy miért maradt Bodrogkeresztúron télire. Szakemberek szerint Fülöp megzavarodhatott a mobiljelek miatt, így eltévedt és inkább visszatért. Mások úgy vélik, hogy a gólyák repülés közben elérnek egy bizonyos magasságot, ahol olyan légáramlatok vannak, amikre elég csak „ráfeküdni”, és azok szállítják őket. Valószínűleg Fülöp már nem képes ezt a magasságot elérni, és emiatt maradt itthon.

A fehér gólya (latin nevén: Ciconia ciconia) a gólyaalakúak rendjébe, ezen belül a gólyafélék családjába tartozó nagytestű madár; népi elnevezése a gilice, cakó, koszta, gagó, eszterág.  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1980 óta négyszer választotta „Az év madarává”, legutóbb 1999-ben.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek