Gyönyörű ásványok Borsodban

Harmincötödik alkalommal rendezték meg a hétvégén Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválját a Miskolci Egyetem díszaulájában, ahol 300 asztalon, több mint 100 kiállító várta csiszolt és csiszolatlan ásványokkal, féldrágakövekkel és különleges kőzetekkel a látogatókat.

 

Minden évben komoly nemzetközi érdeklődés kíséri az eseményt, amit a helyi egyetem Földtudományi Karának oktatói, hallgatói és a Herman Ottó Múzeum szakemberei szerveznek amatőr ásványgyűjtőkkel közösen. A börzéhez idén sokféle program kapcsolódott; tematikus kiállítások és vetítettképes ismeretterjesztő, tudományos előadások is színesítették a 2 napos fesztivált. Kihirdették az internetes szavazás eredményét:

az „Év ásványa” a kvarc,

az „Év ősmaradványa” a barlangi medve lett. Az Ursus spelaeus a medvefélék családjának egy kihalt faja, amely kb. 250-300 ezer éve jelent meg a pleisztocén kori Európában és a legutóbbi jégkorszak végével tűnt el, körülbelül 10 000 éve. A mostani fesztiválon néhány barlangi medve fosszíliát is láthatott a közönség.

 

Ásványok / Fotó: MTI / Manek Attila
Ásványok  (MTI Fotó:  Manek Attila)

 

A kvarc szilícium-dioxid, trigonális szimmetriájú, nagy keménységű, kémiailag ellenálló, sokféle kőzettípusban megtalálható, változatos formákban és színekben megjelenő ásvány. Legnagyobb mennyiségben a magmás és metamorf kőzetekben fordul elő.

 

Miskolcon az érdeklődők megcsodálhatták kristályos, színpompás változatait: ametiszt, citrin, rózsakvarc, hegyikristály formában.

 

Fő felhasználási területei az üveg- és kerámia-, építő-, csiszoló-, elektronikai és optikai ipar, kohászat, de évezredek óta használják ékszerek készítésére.

Az ásványok rendezett belső szerkezetű, kristályos anyagok. Belső rendezettségüket tükrözheti külső formájuk is, ugyanis síklapokkal határolt testekként jelennek meg, amennyiben növekedésük során elég hely állt rendelkezésükre. Kristályokat modellező nagyméretű maketteket már a reneszánsz korban építettek, nagyobb számban viszont csak a 18. század második felében készítettek a szimmetriaviszonyok szemléltetése céljából. Magyarországon kristályrajzokat a 19. század közepétől használtak a kristálytan oktatásában a selmeci Bányászati Akadémián. A hétvégi fesztiválon a Miskolci Egyetem kristálymodelleiből összeállított tárlatát is megtekinthették az érdeklődők.

 

Hegyi kristály / Fotó: MTI/ Vajda János
Hegyikristály (MTI Fotó: Vajda János)

 

Évről-évre népszerűbb a rendezvény, amit a látogatók 3-5 ezres létszáma is mutat. A miskolci börze találkozópont a különleges kőzetek iránt rajongó emberek számára, és mostanra már összekötő szerepet is betölt a nyugat- és kelet-európai országokból érkező ásványgyűjtők között.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: MTI Fotó/ Tóth László

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek