Ha Újhold, akkor újabb klippremier

„Botrány, amennyiben megtörténhetett…” – ezúttal a Holokauszt áldozataira emlékezik a zenekar.

Igazán nem lehet azt mondani, hogy az Újhold zenekar tétlenkedne az idei évben. Ebben az évben ugyanis már a harmadik videóklipjükkel jelentkeznek. Előző napfényes, vidámabb hangvételű klipjük után azonban most sötétebb vizekre eveztek.

Promóciós és marketing szempontból mondhatnánk azt, hogy nem túl szerencsés ilyen sűrűn új klippel vagy bármilyen anyaggal jelentkezni, hiszen hagyni kell a dolgokat kifutni a maguk útján. Azért alakultak így a sűrű klipforgatások, mert mind a Költészet Napjára, mind pedig a Magyar Holokauszt Áldozatainak Emléknapjára szeretett volna az együttes klipet készíteni. A két dátum pedig, ugye, nagyon közel van egymáshoz (ápr.11. és ápr.16.).

Versmegzenésítő csapatról lévén szó, az sem mellékes, hogy idén van a Pilinszky János centenárium, hiszen 100 éve született a költő és pont 40 éve halt meg. Tehát ezzel a megzenésítéssel egyúttal a költő előtt is tiszteleg a zenekar.

A klipben Krasznahorkai mellett a zenekar tagjai (Takács Márton – dob, Hellenpárt György – billentyűk) láthatók.

A klip és a zene Pilinszky János: Egy KZ-láger falára című versére készült.  A klipet A Cipők a Duna-parton budapest holokauszt-emlékműnél forgatták le. Külön érdekesség, hogy a klip készítője (Dabi István M.) annak idején mint Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész tanítványa maga is aktívan részt vett az emlékmű megalkotásában.

Természetesen a zenekarnak a legfőbb célja ezzel a klippel az volt, hogy emlékezzünk, emlékeztessünk az áldozatokra.  és hogy ez a barbárság ne történhessen meg újra.


A csapat vezetője, Krasznahorkai László zenekarvezető a zenélés mellett középiskolai tanár, aki rendkívül fontosnak tartja ebbéli minőségéből kifolyólag is, hogy a fiatalabb nemzedékek megismerjék múltunk történelmének sötétebb fejezeteit is, mert emlékezni kötelesség!


 


Hasonló cikkek