Csehország 50 rendőrt küld a szlovák-ukrán határra

Csehország 50 rendőrt küld a szlovák-ukrán határra, akik segédkezni fognak az országhatárt átlépők regisztrációjánál – közölte hétfőn a Twitteren a cseh rendőrség.

Vít Rakusan belügyminiszter a ČTK hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a rendőrök kedden utaznak el Szlovákiába. “Szlovákia hivatalos rendőri segítséget kért, az 50 főből álló rendőri csapatnak holnap kellene elindulnia”
– jelentette ki a miniszter.

Csehország már korábban felajánlotta Szlovákiának, hogy kész rendőröket és katonákat küldeni a szlovák-ukrán határ védelmére. Rakusan úgy vélte, hogy a szlovák határvédelem megerősítése Csehország érdekeit is szolgálja, s az ott szerzett tapasztalatokat is fel tudják használni. “Pontosabb képet kaphatunk arról is, hogy a menekültek mekkora hányada tervezi a továbbutazást Csehországba” – jegyezte meg a tárcavezető.

A szlovák belügyminisztérium hétfőn azt közölte a ČTK-val, hogy az európai uniós Frontex ügynökséghez fordul a határvédelem megerősítése érdekében. A 98 kilométer hosszú szlovák-ukrán határ egyben a szabad mozgást biztosító schengeni övezet külső határa is. Pozsony néhány nappal ezelőtt 1500 katonát rendelt ki a határvédelem megerősítésére.

Hivatalos szlovák kimutatások szerint hétfő délig több mint 30 ezer ukrán állampolgár lépte át a szlovák-ukrán határt, s a menekülők száma folyamatosan emelkedik. Többségük szlovákiai rokonaihoz, ismerőseihez tart, s eddig csak kis számban kértek elszállásolást a szlovák hatóságoktól.

A cseh belügyminisztérium korábban közölte, hogy az első hullámban mintegy 5000 ukrajnai menekültre számít. A menekültek csehországi tartózkodásának finanszírozására a kormány 1,5 millió koronás pénzalapot különített el.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek