Határon túli gyermekek műtétjét végzik Szegeden

A Rotary Gift of Life kezdeményezésének hála számos határon túli, magyar gyermeknek tudnak így segíteni. A műtétekkel életeket mentenek, és családok helyzetét teszik jobbá

A Gift of Life programban olyan szívműtéteket hajtanak végre, melyekre a gyermekek lakhelyén rengeteg időt kellene várni, vagy az adott ország orvosi körülményei miatt el sem lehetne végezni a beavatkozásokat, mert nincs hozzá megfelelő háttér.  Így a gyermekek csak nehezített helyzetben, egészségüket féltve –  vagy akár azt mindennap kockáztatva – élhetnének.

A koronavírus okozta leállások természetesen a projektet is szüneteltették. De nem olyan régen ismét újraindíthatták, és a szakemberek már el is végezték a negyvenedik operációt. Egy nyolcéves kislányt műtöttek meg.  Olyannyira összetettet volt a probléma, hogy két beavatkozást igényelt. Az elsőt még korábban sikeresen véghezvitték. Akkor a kislány szívén lévő lyukakat zárták be, most pedig egy jelentős eret láttak el.

Farkas Ákos programkoordinátor úgy tájékoztatott, jelenleg 117 ezer dollár, azaz több mint 30 millió forint áll rendelkezésre a most induló negyedik ütemre, amelyben a szegedi gyermekklinika mellett a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet is partnerük – mondta el Markó László, a Rotary Club Szeged Dóm soros elnöke a delmagyar.hu-nak. 

Ez az összeg remélhetőleg még gyarapodni fog, hiszen folyamatosan keresik a támogatásokat. Korábban pedig gumikacsa -futamot is szerveztek, melyből információink szerint majdnem kettő millió forint gyűlt össze a szívműtétek további finanszírozására. A tervek szerint kb. 15-20 szegedi és 5-10 budapesti műtétet bonyolítanak le a közeljövőben.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció!

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek