Házi praktikák legyek és böglyök ellen?

Talán senkinek sem kell bemutatni mennyire idegesítő a konyhai asztalra, ételre rászálló, kiterelhetetlen légy, ami ráadásul nem is egymaga, hanem megannyi társával együtt érkezik. Otthon még nagy nehezen fel tudjuk venni ellenük a harcot, azonban túrázások, kirándulások alkalmával, amikor az út éppen olyan környékre vezet, amely számukra az ideális környezet, szinte lehetetlenség tőlük szabadulni. A legyek, böglyök a házi állatokat sem kímélik – csípéseik az őrületbe kergetik őket, olyan helyeket tudnak „beköpni”, ahonnan a kis (vagy nagy) kedvenc bizony képtelen elhessegetni. Milyen házi praktikák állnak rendelkezésre?

Így tereld ki a legyeket a lakásból

Érdekes, de a legyek sem szívesen telepszenek meg az otthonodba. A legyek azokra a helyekre szállnak, ahova van miért menni. Ezért a legjobb megoldás, ha nem hagysz elő olyan dolgokat, amelyekért érdemes becsábulni. Előhagyott étel (különösen gyümölcsök, de akár egy elfelejtett üres sörös doboz is ludas lehet!), a szemetesből kiszűrődő „illatok” vonzzák őket. Már csak ezért is javallott szelektíven gyűjteni a szemetet, hiszen a konyhai hulladékot, ami valóban ígéretes hely lehet számukra könnyebben lehet tisztán tartani.

Azok a legyek, amelyek csupán „betévedtek”, könnyedén kiterelhetőek, ha csinálsz egy kis kereszthuzatot. Ha nem látják különösebb okát annak, hogy a lakásodban legyenek, hamar megpróbálnak kiutat találni. Egy két perc alatt kiszállnak, majd nyugodtan becsukhatod az ablakot.

Hogyan védekezz kint?

Hosszú távon természetesen érdemes kipróbálni valamilyen cseppet, amelyet patikában vásárolhatsz meg.

Ha csak néhány órára akarod megvédeni magadat a legyektől, szúnyogoktól vagy éppen a böglyöktől, akkor ajánlom figyelmedbe a levendulát. Ez a gyógynövény a legtöbb áruházban spray formájában is megtalálható, különleges illatát pedig ki nem állhatják a rovarok.

+ Tipp: Érdemes egy pár maroknyit a lakásban is szétszórni, így attól a pár „betévedt” egyedtől is megkímélheted magadat! 🙂

Ha már nagy a baj

Sok állattartó megszenvedte már, hogy a kis kedvenc fülét, hasát „kicsípték a legyek”. Ilyenkor óvatosan kell bánni a különböző pacsulikkal, hiszen van amelyik kellemetlen, csípő érzést ad az állatnak. Ilyenkor javallott bevetni a különböző gyógykrémeket, amellyel elfedve az állat kicsípett bőrét hatékonyabbá teszed a seb gyógyulását és a legyek elől is elfeded.

Vélemény, hozzászólás?