Helytörténeti kiadványt jelentetett meg a perbetei Csemadok

Perbetei almanach címmel könyvet adott ki a Csemadok Perbetei Alapszervezete az Udvard és térsége mikrorégió, valamint a Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával.

A pályázatot a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatta és finanszírozta.

Szabó Edit, a perbetei magyar alapiskola igazgatónője, történelemtanár a híres perbetei honfoglalás kori lelettől kezdve, az egyes történelmi korokon és eseményeken keresztül, egészen a kitelepítés befejezéséig vezeti végig az olvasót Perbete történetén.

Jakab Katalin, az alapiskola magyartanárnője, igazi szakértelemmel mutatja be a régi katolikus iskola termeiben otthont kapott, több mint tízéves perbetei néprajzi gyűjteményt. Mesél a falu népi építészetéről, a település viseletéről, a férfimunkákról, a női munkákról, a mesterségekről.

Perbete katolikus emlékeinek összegyűjtésére Bagin Árpád, perbetei gyökerekkel rendelkező ógyallai hitoktató tett kísérletet. Részletes írása taglalja a község katolikus egyháztörténetét, rengeteg olyan adatot közöl, amelyek még a bennfentesek számára sem voltak ismeretesek. Bemutatja a templomot, kitér a szakrális kisemlékekre, majd elvezeti az olvasót a híres perbetei remetekápolnához.

Nt. Erdélyi Zoltán, református lelkipásztor, a perbetei református egyházközösség rövid történetét tárja az érdeklődő elé. A reformáció és az ellenreformáció viharos, boldog és boldogtalan évszázadainak történései, az egyetemes történelmen belül Perbetét sem kerülték el. Nem feledkezik meg a község másik protestáns felekezetéről, az evangélikusról sem.

A Csemadok perbetei alapszervezetének jelenlegi elnöknője, Tárnok Katalin, és az előző elnöknő, Török Sarolta közösen vállalkoztak arra, hogy megismertessék az olvasót a tavalyelőtt 70 éves születésnapját ünneplő Csemadok perbetei alapszervezetének történetével. A perbetei szervezet 3 alappillére a népdaléneklés a népzenész citerásokkal együtt, a néptánc és a színjátszás.

A könyv fotóanyagával Varga Tibor, fotográfus, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség művésze foglalkozott.

A könyv szerzői bíznak abban, ha majd enyhülnek a kulturális életet szinte teljesen megbénító járványügyi intézkedések, a kötetet a közeljövőben méltó keretek közt, egy rendezvény keretein belül tudják bemutatni és a nagyközönségnek átadni.

Forrás: bumm.sk, Jakab Ferenc

Külhon | Pannon Hírnök


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek