Heti motiváló – Hogy állsz az újévi fogadalmakkal?

Egy új év kezdete mindig reményteljes. A szilveszter éjféli koccintással létünk egy szakasza jelképesen lezárul, és egy új fejezet nyílik életünk könyvében. Sokan tesznek újító, jobbító szándékú újévi fogadalmakat, mint például a dohányzás abbahagyása, az alkoholfogyasztás elhagyása, fogyókúra elkezdése, rendszeres testmozgás, egy új szakma megtanulása vagy egy nyelv elsajátítása – hogy csak néhányat említsek a legnépszerűbbek közül. Valaki azt is felveszi a listájára, hogy betartja az önmagának tett ígéreteit. Apropó, te be szoktad tartani az újévi fogadalmaidat?

Előfordul, hogy az ember olyan jellegű célt tűz ki maga elé, melynek megvalósítása nagyobb falat, nem megy egyik napról a másikra. Ráadásul emberi tökéletlenségünkből adódóan hajlamosak vagyunk az első akadálynál hátraarcot fújni ahelyett, hogy megvizsgálnánk, hol került porszem a gépezetbe, és a hibát tapasztalattá emelve újra nekifutnánk az áhított cél megvalósításának. A türelmetlenség, illetve a kitartás hiánya miatt sok újévi fogadalom már januárban a “kipipálatlan teendők” listáján végzi.

Akármit is fogadtál meg az újév első perceiben, ha megtetted, nyilván szükséged van arra az újításra, jobbításra vagy dologra az életedben, tehát a motivációd megvan ahhoz, hogy véghez is vidd a tervedet. Ezen kívül már csak egy nagy adag kitartásra van szükséged, és a következő szilveszteri pezsgőbontásnál elégedett mosollyal teheted majd meg a következő évre szóló fogadalmat.

Akár tettél újévi ígéretet magadnak, akár nem, az alábbi, svéd közmondásban szereplő tanácsokat mindenképpen érdemes megfogadnod:

“Aggódj kevesebbet, reménykedj többet;
egyél kevesebbet, rágj többet;
panaszkodj kevesebbet, lélegezz többet;
beszélj kevesebbet, mondj többet;
utálkozz kevesebbet, szeress többet;
és az életben minden jó dolog a tiéd lesz.”


Hasonló cikkek