Híd szerep a magyar és a kínai kultúra között

Egy éve vette kezdetét a hagyományos kínai gyógyászat oktatása Pécsett, az Európában elsőként létrejött Kínai Orvoslás Intézetben.

 A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán alakult meg az a Konfuciusz Intézet, amely a jelenlegi akadémikus orvoslást kiegészítve a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárások oktatására, tudományos módszerekkel történő vizsgálatára és alkalmazására vállalkozik annak érdekében, hogy a nyugati orvoslás által elfogadott és kontrollált komplementer terápiás módszerek hazánkban is teret nyerhessenek.

                                                                       

 Nem egyszerű a feladata, ugyanis a nyugati és a keleti orvoslás jelentősen eltér egymástól, azonban közös a cél, meggyógyuljanak a betegek. Nagy előrelépést jelent már, hogy a jelenlegi nyugati orvostudomány a kiegészítő terápiás eljárások között számos keleti, kínai gyógyításban gyökerező eljárást tudományos módszerekkel vizsgál és alkalmaz.

 A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara a meglévő korábbi kínai kapcsolatokra alapozva – amelyek a komplementer medicina részeként a hagyományos kínai orvosláson nyugszanak, és dr. Hegyi Gabriella, kutatóprofesszor nevéhez fűződnek – jött létre egy éve világ hetedik intézeteként a pécsi, ahol jelenleg egyedüliként történik a Hagyományos Kínai Orvoslás szabályozott és elfogadott oktatása és vizsgáztatása.

 E mellett az intézet keretében kínai nyelvi kurzusok is indulnak anyanyelvi oktatókkal mind az egyetem dolgozóinak és hallgatóinak, mind a nyelv iránt érdeklődő városlakóknak. A Mecsekaljai Iskolaközpont Bánki Donát Általános Iskolájában osztálykeretek között is tanítják a kínai nyelvet az alsó tagozaton. Rendszeresen szerveznek a kínai ünnepekhez kapcsolódóan kulturális rendezvényeket is.

 A pekingi kormány a kínai kultúra, a hagyományok és természetesen a nyelv népszerűsítését 2004 óta tartja kiemelt feladatának, a kínai filozófus és tanító, Konfuciusz nevével fémjelzett program keretében. A világon eddig csaknem ötszáz  Konfuciusz Intézetet hoztak létre azokon a befogadó egyetemeken, ahol erre érdeklődés mutatkozott.

 

Nyitólép: Illusztráció


Hasonló cikkek