Milyen az ideális bejárati ajtó? Az egyes típusok előnyei és hátrányai

Otthonunk megjelenéséhez és biztonságához nagymértékben hozzájárul a bejárati ajtó is. A választásnál ezért igen sok szempontot mérlegelni kell a külsőtől kezdve, a védelmen át, a költségekig. Nézzük most meg a három legnépszerűbb ajtófajta legfontosabb tulajdonságait!

Műanyag bejárati ajtó

Népszerűsége hátterében több tényező is áll: a kedvező ár-érték arány, a kiemelkedő hőszigetelési tulajdonságok, a sokféle méretezés, a rengeteg különböző design és megjelenés. Akár egyedi méretben és mintázattal is rendelhetjük, de ha nincsenek efféle extra igényeink, akkor készen is megvásárolhatjuk, ez esetben hamar be is kerülhet a leendő helyére.

A felülete nem igényel különösebb karbantartást, ugyanakkor nem is lesz a nyílászáró örökéletű: a műanyag előbb-utóbb elöregszik, porózus lesz, a színes felületűek kifakulnak, a fehérek besárgulnak. Mivel résmentesen szigetelnek, ezért biztosítani kell a helyiség megfelelő szellőztetését, különben a falak penészedni kezdhetnek.

Legnagyobb hátrányuk azonban kétségkívül az, hogy biztonsági szempontból igencsak alulteljesítenek; nagyrészük belül üreges, nincs szerkezetileg megerősítve, így nem túl nehéz betörni egy olyan ingatlanba, amit egy műanyag bejárati ajtó “védelmez.”

Acél biztonsági ajtó

Itt most ne az ipari létesítményeknél használt rideg küllemű nyílászárókra gondoljunk. Manapság már egy acélvázas ajtó is lehet otthonos, ahogy ezt a Nívó egyedi bejárati ajtóinál is látjuk.

A fémvázat és a belül lévő tömör acéllemezt ugyanis egy ízléses faburkolat rejti el, így az ajtó esztétikus és kellemes kinézetű lesz. A cég ráadásul minden egyes nyílászárót egyedileg gyárt le, így az egyéni igények megvalósítása sem jelent gondot, legyen szó akár egyszerű, akár luxuskategóriás elképzelésekről.

A biztonsági ajtók képesek arra, hogy valós védelmes nyújtsanak a betörőkkel szemben, hiszen még célszerszámokkal sem lehet nagyobb kárt tenni bennük, kifeszíteni, berúgni pedig jóformán lehetetlen. A hang- és hőszigetelésük is kiváló, ráadásul tűzgátló kivitelben is rendelhetőek.

Hátrányuk, hogy magasabb árfekvésben kaphatóak, illetve az egyedi ajtók esetén több hetet is várni kell a gyártásra, de ha egyszer a helyére került, akkor legalább 10 évig biztosan nem kell ismételt ajtócserén gondolkodni.

Fa bejárati ajtó

A klasszikus faajtók népszerűsége a modern anyagoknak köszönhetően már leáldozóban van, de azért még mindig népes rajongótáborral rendelkezik.

Természetes anyaguknak köszönhetően meleg és otthonos hatást keltenek, a fa ráadásul könnyen megmunkálható, így teljesen egyedi ajtó is készíthető belőle. Jól illenek a régies stílusú házakhoz, ahol idegenül mutatna egy modern nyílászáró.

Ugyanakkor a fa igen kényes anyag, így ezen ajtók tulajdonosai nem ússzák meg a pár évenkénti teljes felújítást és a rendszeres karbantartást. Nedves, párás környezetben az ajtó deformálódhat, emellett a szigetelési képessége sem a legjobb.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek