Hogyan védekezzünk az allergia ellen?

Nékám Kristóf allergológus a napokban a televízió képernyőjén keresztül arról beszélt, hogy az utóbbi években egyre erősebb parlagfű-értékeket mértek. Cikkünkben arról lesz szó, hogyan kerülhetjük el az allergiás reakciókat a legerősebb koncentráció idején.

IMG_5982_adjusted

Mit javasol a szakember?

Az allergológus a kezdeti problémákkal küszködőknek antihisztamin készítményt ajánl, súlyosabb tünetekkel azonban a gyakran már csak a helyileg alkalmazandó szteroidok használhatnak.

Nékám Kristóf szerint akut probléma esetén az immunterápia is segíthet, de ez csak a betegek 50 százalékánál működik, és 3-4 éven keresztül tartó kezelést jelent. Így összességében drágább és kényelmetlenebb az alkalmazása, mint a gyógyszeres kezelésnek. Azt viszont jól tudjuk, hogy a pirulák szedése sokszor kellemetlen mellékhatásokkal is járhat, ilyen például az álmosságérzet vagy a fokozott étvágy.

Milyen más módszerekkel védekezhetünk?

Mint minden betegség, az allergia is okozat, amelynek a gyökereit kell megkeresni, és kezelni. Sokan egész vagyonokat áldoznak a gyógyszertárakban kapható készítményekre, amelyek egy idő után sorra hatástalannak bizonyulnak, ráadásul olykor bizonyos mellékhatásokkal is számolni kell. Lehetséges, hogy a korábban felírt gyógyszer egyszer csak ezért nem elég erős már- vagy éppenséggel a szervezet hozzászokott és azért nem használ az a bizonyos készítmény.

aquapark-grota-d

Ha természetes megoldást keresünk, két lehetőségünk van: a légúti allergia tüneteinek enyhítésére az egészségügyi száraz sóterápia természetes és hatékony módszer, és egy 20 alkalmas kúra jótékony hatása akár 8-9 hónapig is tarthat, mellékhatások nélkül. Ezen kívül létezik már olyan arcmasszírozásos metódus is, mely a nyirokrendszer megtisztítása és az immunrendszer aktiválása által tud jó eredményeket elérni. Az enyhébb allergiás panaszok (orrfolyás, orrdugulás, torokviszketés) szinte azonnal enyhülnek és elmúlnak, de a teljes megszüntetéshez itt is több alkalmas kezelés javasolt.

Mit javasol az ÁNTSZ?

Az ÁNTSZ Aerobiológiai és Pollen Monitorozási Osztályának az előző év kritikus időszakára vonatkozó közleménye az allergológus szakorvos felkeresése mellett a megfelelő védőfelszerelés – pl. maszk – viselése kifejezetten ajánlott. Ha tehetjük, messziről kerüljük el a parlagfüves területeket. A legjobban úgy kerülhetjük el a kellemetlen tüneteket, ha a parlagfű tombolásának időszakában leginkább vízparton vagy magas hegyek között tartózkodunk.

Tehát, legyünk felkészültek – és ha még nem voltunk nyaralni, a legjobb, amit tehetünk, ha a nyár végére időzítjük a pihenésünket, lehetőleg valahol a tengerparton…

Képek forrásai:

http://dyckarboretum.org

http://www.wagrowiec.eu

http://ottmag.com


Kapcsolódó cikkeink:

 Rendkívül erős parlagfű-veszélyre számíthatunk

Országos felmérés a légúti betegségben szenvedők körében

Allergia: egyre erősebb a pollenterhelésGázmaszk vagy Sóklinika?


Hasonló cikkek