Holland útkeresés az Európai Unióban

Hogyan látják önmagukat a holland választók az Európai Unióban?

Szakértők szerint ez a kérdés is befolyásolhatja az ország parlamenti választásainak eredményeit.

A Brexit után Hollandia az egyik legfontosabb uniós partnerét veszítette el, és a helyét keresi az európai közösségben. Az elemzők szerint emiatt állt a hágai kormány a fukar országok élére a költségvetési vitában.

„Az Egyesült Királyság kilépése azt jelenti, hogy a hollandok egy fontos szövetségest veszítettek, aki ugyanúgy gondolkozott, mint ők. A hollandok mindig nyugatra fordultak az üzletben és a viselkedésükben is. Másrészt Hollandia nagyon fontos szereplő lesz az EU-ban. Ott van a francia-német tengely, amelyet a fejlődés motorjának tartanak. A hollandok azonban azt szeretnék, hogy másokat is meghallgassanak”

– mondta egy elemző, Maria Demertzis.

Hollandia uniós alapítótagként túlnyomórészt Európa-párti. A kereskedelme nagy része függ a közös piactól. Azonban évek óta nő az elégedetlenség Brüsszellel szemben.

Ami nyílt konfliktushoz vezetett az újjáépítési csomag ügyében. Hága ellenezte a közös hitelfelvételt és okos költést szorgalmazott. Sokak szerint ez a fukarság veszélyeztette az uniós tagságot. Mások szerint ez túlzás.

Szerintem a brüsszeli buborékban sok mindent felfújnak, ami nem valóságos. Európa közösségeinek nem kell ettől tartaniuk. Szerintem ennél nagyobb kérdés az, hogy mi lesz, ha a nacionalisták és a populisták jól szerepelnek belföldön abban az esetben, ha a kormány nem lép fel a valóban történelmi léptékű adósság ügyében” – mondta egy másik elemző, Dharmendra Kanani.

A nacionalizmus hollandiai terjedése is azt igazolja, hogy sokan elégedetlenek Hollandiában Brüsszellel. Azonban az még nem világos, elfordulnak-e emiatt az emberek a hagyományos középpártoktól.

forrás: Euronews

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek