Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Hónapokig zárva tarthat a Death Valley a rendkívüli eső után

A rekordhőség után most a Hilary trópusi vihar okozott gondot

Akár három hónapig is zárva maradhat a világ legszárazabb és legforróbb térsége, a Nevada és Kalifornia állambeli Death Valley Nemzeti Park a látogatók előtt az augusztusi rendkívüli eső okozta károk miatt – közölték illetékesek hétfőn.

Augusztus 20-án a Death Valley (Halál-völgy) területére a Hilary trópusi vihar mintegy 60 milliméter esőt hozott, ami megegyezik az évi átlagos csapadékmennyiséggel.

 

Napnyugta a Halál-völgyben (Kép forrása: Pixabay)

 

A sajtónak nyilatkozó nemzeti parki illetékesek szerint az eső drámai nyomokat hagyott a térségen. Matthew Lamar, a nemzeti park járőre elmondta, hogy a 60 milliméter eső nem tűnhet soknak, de ebben a térségben súlyos károkat okoz, mert nem tud elszivárogni.

 

Utat tört a víz

 

Az eső új vízmosásokat alakított ki, súlyos sziklákat mozdított el helyükről és számos helyen alámosta vagy elmosta az utakat.

 

A kiterjedt, csaknem 14 ezer négyzetkilométer területű nemzeti parkban található 2250 kilométer hosszúságú úthálózat mintegy kétharmadát érintette az ítéletidő, ide értve a parkon áthaladó főutat is. A helyreállítás 6 millió dollárba (mintegy 2 milliárd forintba) kerülhet – közölte a kaliforniai állami közlekedési hivatal.

 

A nemzeti park korábban azt közölte, hogy a turisták által leginkább látogatott látványosságok, mint a Scotty’s Castle spanyol stílusú sivatagi villaépület nem károsodott, és a világon már csak itt élő ikrázó fogaspontyok állománya is megmaradt. Az alig 4 centiméter hosszúságú halak a Death Valley tengerszint alatt fekvő tavaiban élnek.

A Death Valley-hez fűződik a Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet, az 1914-ben feljegyzett 57 Celsius-fok.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Út a Death Valley térségében (Fotó/Forrás: Pixabay)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek