HR digitalizáció: igen vagy nem

A HR digitalizáció egy igen érdekes és összetett kérdéskör. Nem elég, hogy ma már szinte mindent szeretnénk digitalizálni, így a HR-t is, azért ezt több szemszögből is érdemes megvizsgálni.

Ebben a cikkben kicsit körüljárjuk a témát, a jelenlegi helyzetet a vállalatoknál. Megnézzük, mi okoz nehézséget és mi lendítheti előre a HR digitalizáció elterjedését.

Már sokan letették a voksukat a HR digitalizáció mellett

A kutatások szerint valamilyen szinten ma már minden vállalat letette a voksát a HR digitalizációja mellett. Mégis nagyon kis százalékuk (7%) mondhatja el magáról, hogy valóban szinte minden HR szolgáltatásuk digitalizálva van. Ugyanakkor biztató, hogy a cégek 33%-ánál is már nagyon sok ilyen HR folyamat van. Ugyanakkor még mindig jelentős azok száma (32%), akiknél minden ilyen folyamatot analóg módon végeznek.

Vannak jó példák

Az első mindenkinél az szokott lenni, hogy az adminisztratív folyamatokat és feladatokat digitalizálják. Ezeket a legkönnyebb bevezetni mind IT oldalról, mind a területen dolgozó kollégák számára. Számos olyan cég van, akik HR információs rendszereket használnak, mely nagyban megkönnyíti a munkájukat. Ezekben a rendszerekben a bérszámfejtés mellett ügyféladatokat tartalmazó modul, sőt könyvelési funkciók is találhatóak.

A kutatás rámutatott, hogy fontos ezen a területen is a cégkultúra, a vállalat és munkavállaló hozzáállása a digitalizációhoz, az innovációhoz. Ahol innovatívabb volt a cégkultúra, a vezetés és a munkavállalók hozzáállása, ott a HR digitalizáció is jellemzően nagyobb mértékű volt. Ugyanakkor vannak bizonyos félelmek és fékek, melyek nagyban befolyásolják az elterjedését.

A félelmek és fékek

Vannak bizonyos dolgok, melyek a HR digitalizáció ellen dolgoznak. Ezek között van az a félelem is, ami a szakemberekben és a vezetőkben megfogalmazódik. Ilyen pl. az, hogy elvész a személyes kontaktus, a személyessége az egész HR szakmának. Pedig sok jó példa mutatja ennek az ellenkezőjét. Sok cég, aki már váltott, arról számol be, hogy épp a hasznos idő nőtt, amikor a munkatársakkal tudnak foglalkozni.

Ugyanilyen (részben reális) félelem, hogy bár szeretné a HR a váltást, de a teljes IT támogatás nincs meg. Egy új rendszer bevezetéséhez viszont támogatásra van szüksége a területnek, akár hetekig is, amit nem mindenki tud bevállalni. A kezdeti nehézségek szintén egy visszatartó erőnek bizonyulnak.

Ilyen komolyabb nehézségre volt is példa a kutatás során, amikor 300 fő bérszámfejtését végül kapkodva kellett elvégezni a rendszer helyett. A kutatási eredmények a DreamJo.bs-nek köszönhetőek. Ha hasonló érdekes infókat, kutatásokat, elemzéseket szeretnél olvasni, kövesd a DreamJo.bs blogját.

Jó lesz ez

Ha túllendülünk a félelmeken, biztosítunk időt a HR-nek és az IT-nak, akkor sikersztori lehet a váltásból! A jó példák mutatják, hogy számos terhet levehet a terület dolgozóiról, és több idő marad a valóban fontos HR feladatokra.


Hasonló cikkek