Hűségtúra a „hűség falvaiban”

Egyszer volt, hol nem volt…. Volt 10 falu, amelyek a háború utáni vészterhes időket és az anyaországtól való elszakadást nehezen élték meg. Országunk megcsonkítása és a kényszer szülte békeszerződés aláírása családokat szakított szét és életeket tett tönkre. Ezek a települések lakosaikkal szembeszálltak a szomorú és igazságtalan döntéssel, hogy ismét a magyar állam köteléke alá tartozhassanak. Az 1921 és 1923 közötti magyar – osztrák határ megállapítás leszakította őket Magyarországról, de ez a 10 település elérte, hogy területileg visszacsatolják őket országunkhoz. Ennek az eseménynek a tiszteletére indítják útjára a túrát hogy a résztvevők együtt emlékezhessenek és ünnepelhessenek, tisztelegjenek a „hűséges települések” előtt. A szervezők fontosnak tartják, hogy ezen esemény segítségével felhívják a figyelmet a trianoni elhibázott diktátumra, elutasítsuk a hazánkat ma is sértő vádakat és bizonyítsuk, hogy aki tisztességgel, becsülettel magyar földön, magyar állampolgárként él, nemzetünk befogadja, segíti, megbecsüli.

Hűségtúra1

  A túra Szombathelyről indul és végigjárja a hűség falvait(Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti, Szentpéterfa). A lovaglás élménye mellett nem elhanyagolható a túra útvonalát keresztező idillikus táj és az útvonal közbeni programok sokszínűsége. Jómagam elfogult vagyok a lovakkal és a lovas sportokkal, már kis gyerek korom óta űzöm hobbiszerűen a lovaglást, ezért nagyszerű ötletnek tartom a kezdeményezést hiszen lovas nemzetként büszkének kell lennünk a kultúránkra. A túra június 27-én indul a gyülekezővel, majd ügyességi feladatokkal a Vasi skanzenben és az esti órákban egy hatalmas tábortű zárja a napot. Szombaton reggel hétkor kezdődik a nap a szombathelyi lovardában és innen indul útjára túra. A hétvége eseményei a települések meglátogatásából, huszárbemutatóból, koncertekből állnak össze így alkotva egy mozgalmas hétvégét. A soproni huszárok bemutatója és a soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület hadtörténeti bemutatója az első világháború 100. évfordulója alkalmából csak kis részletei a teljes túra programjának.

Hűségtúra2

      Remélem, nagyon sok érdeklődő látogat el a túra valamelyik állomására hiszen a kikapcsolódáson és az emlékezésen kívül remek szabadidős program lehetőség felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Feleleveníti a nemzetünk múltját, összetartásra és a hagyomány őrzésének fontosságára nevel és arra hogy tiszteljük gyökereink és múltunk.


Hasonló cikkek