Igazi zenei csemegét kínáltak a Miskolci Szimfonikusok

Öt nyelven szólalt meg Karl Jenkins remekműve pénteken Miskolcon, szombaton pedig a Kerekdomb Fesztiválon, Tállyán.

Különleges élményben volt részük azoknak, akik a péntek esti, miskolci koncertet meghallgatták. Szinte dübörgött a 2008-ban írt Stabat Mater a Búza téri görögkatolikus templomban. A nemrég felújított Nagyboldogasszony-székesegyház gyönyörű környezetet nyújtott Jenkins csodálatos és monumentális szerzeményéhez.

Énekkar a templom ikonfala előtt

A Stabat Matert Karl Jenkins 14 évvel ezelőtt komponálta kórusra és zenekarra. A mű a 13. századi Stabat Mater imán alapul, és Mária, Krisztus édesanyjának szenvedését meséli el a keresztfánál. Jenkins. a tizenkét tételes mű hat tételében alkalmaz az eredeti verstől eltérő szöveget, valamint a latinon kívül más nyelveket is. Ilyen például az “And The Mother Did Weep”, ami csupán egyetlen sort tartalmaz, viszont angolul, latinul, görögül, arámiul és héberül énekelnek benne.

Jenkins korábbi munkáihoz hasonlóan itt is megtalálhatók a hagyományos – zenekarra és kórusra épülő – nyugati zene mellett etnikai hangszerek és ének. Ezúttal a Közel-Kelet dallamvilágát idézte meg a szerző, különleges színezetet adva ezzel nagyszabású darabjának.

A székesegyház mennyezeti csillárjai és freskói

Kiváló előadásban csendült fel a mű Faragó Sándor vezényletével, Andrikó Oláh Enikő szólóénekével, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a kisvárdai Arcadelt Kórus és a hatvani Polifónia Vegyeskar közreműködésével.

Másnap, szombaton Tállyán vendégszerepelt a produkció, ahol a Kerekdomb Fesztivál keretén belül a helyi Evangélikus templomban hangzott el ugyanez a koncertprogram.

Karl Jenkins gyönyörű szerzeménye megnyitotta a Miskolci Szimfonikus Zenekar új évadát is. Az idei szezon első bérletes hangversenyére szeptember 26-án kerül sor a miskolci Művészetek Házában, ahol Bartók, Richard Strauss és Brahms egy-egy műve csendül fel.

Előadók és közönség – a karzatról nézve

Október 1-én pedig MUSICAL ÉS MISKOLC SYMPHONIC címmel, a Zene világnapja alkalmából a Zenita Alapítvánnyal közösen állnak színpadra a Miskolci Szimfonikusok. Műsoron válogatott musical slágerek szerepelnek Veréb Tamás, Vágó Zsuzsi, Tunyogi Bernadett, Jancsó Dóra, Varga Andrea Cselepák Balázs, Csiszár István, Handa Eszter, továbbá tehetséges fiatalok előadásában. Az est karmestere Medveczky Szabolcs lesz. Az ünnepi műsort táncprodukciók is színesíteni fogják.

Bővebb információ a zenekar hivatalos, valamint Facebook oldalán található.

(Fotó: PannonHírnök/Vona Ildikó)

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek