Ígéretes szerzők minikoncertje a miskolci Zenepalotában

Stefán Dávid János és Budai Zoltán szerzeményeiből kaphattak ízelítőt azok, akik eljöttek csütörtökön délután a Zenepalotába

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ifjú komponistái tanárjuk, Ács Gyula ösztönzésére tartottak egy kis bemutatót saját darabjaikból. Stefán Dávid Jánostól elhangzott egy Menüett-stílusgyakorlat vonóstrióra (hegedű-brácsa-cselló), egy Rondó fafúvós kvartettre (fuvola, 2 klarinét, fagott), valamint Őszi pillanatok címmel egy zongorára és fuvolára komponált saját darab. Budai Zoltán szerzeményei közül felcsendült egy Rondó, amely külön érdekessége, hogy zongorán Stefán Dávid János előadásában hallhattuk.

Vonósok produkciója (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

„Tanárként nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, mert ezek már zeneművek – mondta Ács Gyula. –  „Egy éve járnak hozzám tanulni. Szakkörnek indult, ugyanis még nem kaptam rá óraszámot, de szakkörszerűen csinálhattam. Heti 2×45 percet foglalkoztam a diákokkal csoportos formában. Nyolcan kezdték, aztán elindult a lemorzsolódás, a tanév végére ketten maradtak: Stefán Dávid János és Budai Zoltán. Mindkettőjükkel nagyon komolyan lehetett dolgozni, és ebből a közös munkából születtek azok a darabok, amiket kiengedtem a közönség elé, és most elhangzottak. Azért rendeztük ezt a tanszaki koncertet, hogy a közönség hallja ezeket a darabokat, és tapasztalja, hogy mekkora munka volt velük.”

Stefán Dávid János zongorajáték közben (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A jövő tanévtől az iskola vezetősége engedélyezte, hogy a szakkörformából egy magasabb szintre lépjen a zeneszerzés-oktatás.

„Óraszámot kaptam rá – újságolta boldogan Ács Gyula. – „Kétszer 45 percet fogok tanítani nekik hetente, és arra már kapnak osztályzatot, az a rendes órahálóban benne lesz. Négy évre van lebontva a zeneszerzés tantárgy anyaga; stílusgyakorlatok, valamint saját darabok lesznek nekik, és az alapján, ha komolyan gondolják, akkor mehetnek tovább a Zeneakadémia zeneszerzés szakára, ott pedig megszerezhetik a diplomájukat.”

Elhangzott a mostani koncerten az Őszi pillanatok című darab is, amivel korábban Stefán Dávid János egy országos versenyen már harmadik helyezést ért el.

„A magyar zeneszerzők kétféle jegyet kapnak – avatott be a részletekbe Ács Gyula – van egy stílusgyakorlat, illetve van az úgynevezett saját darab, amit hoznak és én korrigálom. Ilyen saját darab az Őszi pillanatok is, ennek az elődjével nyert harmadik helyezést Stefi. Hozta ezt a darabot, csinálni kezdtük, közben kiderült, hogy ő mást gondolt rondótémának, mint, ami igazából a rondótéma. Megszerkesztettük úgy, ahogy kellett volna. Mostanra igazi zenemű vált belőle, és szerintem ezt már bármelyik koncertteremben elő lehet adni.”

Fafúvósok produkciója (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Stefán Dávid János fiatal kora ellenére nagyon komolyan gondolja a komponálást. Jövőbeli tervei között is kiemelt helyen van a zeneszerzés.

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Hány évesen kezdtél el komponálni?

Stefán Dávid János: Kisgyerekként, 8-9 éves voltam. Először csak rögtönözgettem, utána volt több próbálkozásom. Írtam dzsesszdarabot is, az első sikeremet például azzal arattam. A volt-zongoratanárnőm, Berecki Zita nagyon támogatott abban, hogy komponáljak, mindig előadhattam a szerzeményeim Nyékládházán. Aztán jött a Szokolay-verseny, és az adta az ötletet, hogy folytassam a zeneszerzést.

– Van a családban zeneszerző? Honnét az indíttatás?

– Ez teljesen spontán jött. Dzsesszzongorán kezdtem, de mindig érdekeltek más hangszerek. Éltem a lehetőséggel, és elkezdtem Czakó Péter tanár úrnál szaxofont tanulni, dzsessz szaxofont. Így vagyok most kéttanszakos: zongorázom meg szaxofonozom. És mellettük még ott van a zeneszerzés.

– Most elhangzott egy olyan szerzeményed, amivel korábban harmadik helyezést értél el. Mesélj picit róla!

– Szokolay Sándor halálának az évfordulójára írtak ki egy pályázatot 2017-ben vagy 2018-ban, én akkor voltam nyolcadikos. Ez egy országos verseny volt, nagyon sokan indultak rajta. Három korcsoportban körülbelül százhúszan. Én a második korcsoportba estem, és ott lettem harmadik helyezett ezzel a szerzeményemmel, amit egyébként át kellett hangszerelnem zongoráról. Hozzáadtunk egy fuvolát is.

– Mit ad neked a zeneszerzés?

– A zeneszerzés nekem mindig élményt ad, és ezzel „adom le” az érzéseimet. Ez a lelki társam, és úgy gondolom, általa örömet tudok szerezni másoknak is.

– Hosszútávon el tudod magad képzelni zeneszerzőként?

– Igen, ez az egyik elképzelésem. Vagy zeneszerzés, vagy dzsesszzongora irányon akarok indulni a jövőben. Most még a Konziba járok, jövőre leszek negyedikes. Lesz azért időm elgondolkodni a továbbiakról, de kiemelt helyen szerepel a terveim között a zeneszerzés.

– Köszönöm a választ, és további sok sikert kívánok!

A Vigadó Dísztermében, a Szokolay-versenyen készült Őszi pillanatok c. szerzemény felvétele itt tekinthető meg:

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek