Lengyelországban felgöngyölítettek egy lengyel-ukrán embercsempészbandát

Felgöngyölítettek Lengyelországban egy, lengyelekből és ukránokból álló, embercsempészettel és külföldiek törvénytelen tartózkodásának legalizálásával foglalkozó csoportot, az elmúlt napokban újabb négy személyt vettek őrizetbe – közölte szerdán a lengyel központi rendőrségi nyomozóiroda (CBSP).

A Varsóban és északkelet-lengyelországi településeken őrizetbe vett négy gyanúsított közül hármat előzetes letartóztatásba, egyet rendőrségi felügyelet alá helyeztek. Ha a gyanú bebizonyosodik, öt évig terjedő szabadságvesztés vár rájuk illegális bevándorlás elősegítése, embercsempészet miatt.

A bűnügyben több hónapja folyik nyomozás, nem zárhatók ki újabb letartóztatások sem. Összesen eddig már 28 személyt – többségükben lengyeleket, de ukránokat is – gyanúsítottak meg a bűnszervezetben való részvétellel, embercsempészet szervezésével.

A csoport több mint 600 külföldit – pakisztáni, szíriai, algériai, iraki, egyiptomi, líbiai, iráni és indai állampolgárokat – látott el ideiglenes tartózkodási engedélyek és munkavállalási engedélyek megszerzéséhez szükséges iratokkal. A lengyel állami ügyészség közlése szerint tevékenységükkel 920 ezer euró (körülbelül 290 millió forint) törvénytelen haszonra tettek szert.


Hasonló cikkek