Ilyen, amikor egy sportolóról kiderül, hogy nem fogja fel a világot

Egy rendőr lelőtt egy késes támadót, de ahelyett, hogy dicséretet kapna, jön egy kosaras, és bőrszín alapján a támadó mellé áll. Van, hogy az emberi butaságot nem centikben mérik.

Jay Linneman, egy Ohió állambeli bár tulajdonosa Facebook-bejegyzésében bejelentette, hogy a vendéglátóhelyén addig nem mutatják az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) mérkőzéseit, amíg LeBron Jamest ki nem zárják a bajnokságból – jelentette vasárnap több amerikai médium is. „Ha valaki NBA-mérkőzést akar nézni, az ne jöjjön a Linnie’s Pubba. Addig nem adjuk a mérkőzéseket, amíg LeBron Jamest ki nem zárták a bajnokságból” – írta Linneman. A bár tulajdonosa a The Cincinnati Enquirer című amerikai napilapnak azt nyilatkozta: véleménye szerint, ha egy magas rangú választott kormánytisztviselő tette volna azt, amit James tett, akkor „már felszólították volna hivatala elhagyására.”

LeBron Jamest, a Los Angeles Lakers klasszis kosárlabdázóját sok kritika érte az elmúlt napokban, miután közösségi oldalán – ahol 50 millió követője van – „Te vagy a következő. #Felelősség” szöveggel posztolt képet arról a rendőrről, aki kedden, intézkedés közben lelőtte a 16 éves afroamerikai Ma’Khia Bryantet az ohiói Columbus városában, megakadályozva ezzel, hogy a fiatal lány megkéselje egyik társát. A 16 éves lány a kórházban belehalt sérüléseibe. A történteket a rendőr testkamerája is rögzítette, de ez sem volt elég ahhoz, hogy felfogja, mit tett.

James posztja nagy felháborodást keltett az Egyesült Államokban. A kosárlabdázó ezért órákon belül törölte a bejegyzést. Nem kért azonban elnézést, bár sokak szerint írásával „célkeresztet rajzolt a rendőrtiszt hátára„. Az Ohió állambeli Akron városából származó játékos később azt írta közösségi oldalán: „elegem van abból, hogy azt látom, fekete embereket ölnek meg a rendőrök. Azért töröltem az üzenetemet, mert arra használták fel, hogy gyűlöletet keltsenek. Ez nem egyetlen rendőrről szól. Ez a rendszerről szól” – fogalmazott a sportoló.

Megszólalt Donald Trump is: a volt amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben helyesen „rasszistának” nevezte Jamest. Trump szerint Jamesnek inkább a kosárlabdára kellene összpontosítania. A volt elnök úgy fogalmazott:

„a rasszista fecsegései megosztók, kellemetlenek, sértők és lealacsonyítók. Lehet, hogy nagyszerű kosárlabdázó, de nem tesz semmit azért, hogy összefogja országunkat!”.

Az egyik legnagyobb amerikai rendőrszakszervezet „gyalázatosnak és rendkívül meggondolatlannak” minősítette James bejegyzését. Twitter-üzenetükben azt írták: LeBron Jamesnek „képeznie kellene magát és nagy felelőssége van abban, hogy ezt megtegye, mielőtt mérlegelne. A rendőrtiszt megmentette egy fiatal lány életét és ezen a tényen semmi nem változtat.”

LeBron James egyébként gúnyosan válaszolt a cincinnati bár tulajdonosának bejegyzésére. A négyszeres bajnok kosárlabdázó Twitteren azt írta:

„A fenébe! Éppen oda indultam, hogy megnézzem a ma esti meccsünket és igyak egyet.”

Maga a késelés és a lelövés körülbelül fél órával azt megelőzően történt, hogy egy minneapolisi bíróságon az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta Derek Chauvin volt rendőrtisztet a Floyd-ügyben. Chauvin tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta.

Világ tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek