Ilyen meleg volt tavaly tavasszal is

És azelőtt, meg azelőtt is. Ez a harmadik tavasz, amikor veszélyesen nagy a szárazság és ezt a megművelés alatt álló földterületek meg is szenvedik.

Az Agrárminisztérium kérésére a Belügyminisztérium kihirdette a csapadékhiányos időszakot, azonban erre nincs Magyarország felkészülve. Ezelőtt nem volt gond a csapadékkal ebben az időszakban, de ez most már a harmadik év, amikor a tavaszi aszály jelentkezik.

Még nincs akkora veszély, mint tavaly ilyenkor volt, de most sem állítunk jól. A felső talajréteg nedvességtartalma annyira kritikus pont alá süllyedt, hogy a növények tápanyag felvételéhez már nem elegendő.

Nem is lehet, hiszen jó ideje nem volt már kiadós, földet áztató eső, és sajnos az előrejelzések sem kecsegtetnek túl sok jóval. Míg tavaly a száraz áprilist kimondottan esős május követett, idén még ebben sem bízhatunk. Egyetlen jó a mostani helyzetünkben annyi, hogy a legfelső talajréteg alatt még van az ősszel és télen hullott csapadékból, ez nem azt jelenti, hogy minden rendben van.

Marad az öntözés, de a nem öntözhető földeken a gazdák úgy tesznek, mint tavaly, később vetnek. Ezzel azonban azt kockáztatják, hogy őszre nem éri el a haszonnövény a várt termésátlagot. Az aszály érinti a tavaszi és őszi vetésű növényeket is.

Az élelmiszerek árának növekedéshez hozzájárulnak a tavasszal sújtó aszályok, ezért a magyar mezőgazdaság számára nagyon fontos, hogy az öntözhető földterületek nagyságát megnöveljék, mert máskülönben gondban lesznek a gazdák és az ország is.

Ez már a harmadik év, hogy a tavaszi aszállyal találkozunk és ez köszönhető a klímaváltozásnak.

Fotó: pixabay.com


Hasonló cikkek