Íme, Németország leggazdagabb vállalkozó nője

Övé a BMW autógyártó 12,6 százaléka, amit apjától örökölt, de saját jogon is milliárdos lett, mint befektető. Vannak érdekeltségei a vegyiparban, telekommunikációban, energiaiparban. Bemutatjuk Susanne Klattent, Németország leggazdagabb nőjét.

Az 51 éves, házas, három gyermekes Klatten a legidősebb lánya a BWM legendás elnökének, Herbert Quandtnak. Utóbbi állította nyereséges pályára a veszteséges német autógyártót a második világháború után. Amikor apja 1982-ben meghalt, 12,6 százaléknyi tulajdonrészt örökölt a BMW-ben. Klatten jelenleg több mint 75 millió BMW részvényt birtokol, készpénzvagyona eléri a 3 milliárd dollárt (656 milliárd forintot). Teljes becsült vagyona 16,3 milliárd dollár (3500 milliárd forint). Ezzel ő Németország, de valószínűleg Európa leggazdagabb nője. A Bloomberg szerint ő a világ 47. leggazdagabb embere.

Fotó: dpa

Klatten 1981-ben diplomázott üzleti tanulmányokból. Utána két évig a Young&Rubicam nevű reklámügynökségnél dolgozott, majd Nagy-Britanniában és Svájcban szerzett doktori fokozatot. Végül belépett apja cégébe, de hogy ne ismerjék fel, Susanne Kant álnéven kezdett dolgozni (nevét a híres német filozófus Emmanuel Kant után választotta). A cégnél ismerte meg mérnök férjét, akivel 2007-ben súlyos válságon ment át a házasságuk (lásd lejjebb). Klatten 1996-ban a BMW felügyelőbizottsági tagja lett, bátyjával, Stefan Quandttal együtt. Ketten vezetik a család kiterjedt jótékonysági alapítványait is.

A Münchenben élő Klatten saját jogán is milliárdos lett, mint magánbefektető. Vannak érdekeltségei a Skion nevű furgongyártóban, egy Atlanta nevű vegyipari cégben, az SGL Carbon nevű műanyaggyárban, illetve az ID Datacard nevű telekommunikációs cégben. 25 százalékot birtokol egy német szélturbinákat gyártó cégben, a Nordexben.

Néhány érdekes adat Susanne Klatten életrajzából:

– 16 éves volt, amikor a rendőrség megakadályozta, hogy őt és édesanyját elrabolják
– 45 évesen szerelmi ügybe keveredett egy svájci szélhámossal, Helg Sgarbival, aki kicsalt tőle 10 millió dollárt, illetve megzsarolta egy házi készítésű szex videóval. Két évvel később a férfit 6 év börtönre ítélték zsarolásért
– Életében csak egyszer adott interjút, a család életrajzírójának
– A BMW örökösök eddig még soha senkinek nem adtak el részvényt a családi cégből

(via Bloomberg)

Szerző: Ember Zoltán/hvg.hu


Related posts:

  1. A leggazdagabb magyarok közé került Felcsút polgármestere Mészáros Lőrinc 6,9 milliárd forintos vagyona a 88. helyhez volt…
  2. Ők a leggazdagabb magyarok A Népszabadság leggazdagabb magyarokról szóló Top 150 kiadványa szerint idén…
  3. Íme, a világ legszebb nője – fotók Egy 23 éves fülöp-szigeteki nőt választottak meg szombaton a világ…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek