Indulhat az online nyelvvizsga

Az oktatást a feje tetejére állította a koronavírus, mégis beletanulnak a pedagógusok, a diákok és a szülők is az otthontanulásba. Nincs is más lehetőségük.

A jövőben a nyelvvizsga menete is történhet online, amennyiben a nyelvvizsgaközpont kérelmet nyújt be az Oktatási Hivatalnak. Nyelvvizsga online? Kissé futurisztikus, mégis egészen közelinek tűnik, hogy online, otthonról vizsgázzunk le idegen nyelvekből.

A koronavírus-járvány miatt nagyon sokan esnek el annak lehetőségétől, hogy megszerezzék nyelvvizsga bizonyítványukat. Még rosszabbul jártak azok, akik a középiskolai tanulmányaik legvégére hagyták a bizonyítvány megszerzését, mert így elestek a felvételin, a nyelvvizsgából származó plusz pontoktól.

Az Euroexam Vizsgaközpont, az ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft., az iTOLC és a BME Nyelvvizsgaközpont is azon dolgozik, hogy az online vizsgáztatás lehetőségét kínálhassák jelentkezőik számára.

Ez mind szép és jó, de vajon hogyan fog ez megvalósulni a gyakorlatban? Sokakban azonnal a csalás lehetősége is felmerül. Való igaz, hogy az online nyelvvizsgázás leglényegesebb pontja a biztonság, amelyet úgy fognak kivitelezni, hogy a kamerával rendelkező okostelefonon figyelik a vizsgázó környezetét, valamint a jelentkező eszközén lévő kamerán keresztül egy felügyelő fogja a vizsgázót figyelemmel kísérni.

Fotó: pixbay.com


Hasonló cikkek