Influenza elleni oltás: itthon és külföldön

Az influenzát a tünetek megjelenésének idején könnyű összetéveszteni a náthával. Minden évben hallunk az oltásokról, a szükségességét kiemeli minden médium. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerint évek óta jelentősen csökken Európa-szerte azok száma, akik beoltatják magukat influenza ellen, ez hazánkban is így van.

 

Utánajártunk, vajon közelebbi szomszédunknál Ausztriában is csökkent az oltást kérők száma? Erről kérdeztem Dr. Kurt Thomas Zieglert, aki alsó-ausztria egy 1806 fővel rendelkező kis község elismert háziorvosa. 

 

Aspangban idén hányan oltatták be magukat eddig influenza ellen?

A felnőtt lakosság 20-30%-a jön el hozzám minden évben szeptember végén-október elején beoltatni magát, a nagyvárosokban, például Bécsben ennél jobb az arány.

– Kisgyermekeket is visznek önhöz?

– Érdekes, hogy a gyerekeket kihagyják ebből. Ritka az a szülő, aki ennek szükségét érzi. Aki mégis beoltatja a gyermekét, az minden szezonban elhozza.

-Az ön véleménye szerint hasznos az oltás?

– Ez változó. Minden évben megújulnak a vírusok, amiből egyik évben még járvány van, a másik évben eltűnik, és egy új lép helyébe. Amikor ezeknek a hatóanyagát kidolgozzák, az orvosok is szinte csak találgatnak, és reménykednek, hogy azt az ellenanyagot fejlesztették ki, amire abban az évben szükség van. Aki minden évben beoltatja magát, annak igen, nagyon hasznos, mivel újra és újra védetté teszi. Annak is érdemes, aki sokszor beteg, vagy az immunrendszere gyengébb.

-Van valamilyen tanácsa?

– Ebben az évben a járvány időszak kitolódott az enyhe idő miatt. Idén a lassan már megszokott október-novemberi indulása helyett februárban ütötte fel a fejét. Ettől függetlenül, még senki nincs elkésve és mindenképp érdemes konzultálni egy orvossal.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy egy várható járványidőszak előtt beoltatja e magát  vagy nem. Nem árt azonban figyelembe venni, hogy az egészségtudatos életmód, a megfelelő mennyiségű gyümölcsfogyasztás, a fokozott D-vitamin bevitel mellett is biztos védelmet csak a teljes elszigetelődés jelentene. Marad tehát az oltás, mint reális lehetőség az enyhe mellékhatásai ellenére is. Esélyt ad, hogy ne betegedjünk meg és ne adjuk tovább a fertőzést. A tartós betegséggel rendelkező embereknek pedig különösen ajánlatos védelmet kérniük. Aki felelősen gondolkodik, még a szezonális járvány elején kér egy laborvizsgálatot háziorvosától. Így pontosan ismertté válik, hogy milyen vitaminra, étrend kiegészítőre van szükségünk a tél folyamán.

 

sick-ill-woman-pic-pa-wire-337125477

 


Hasonló cikkek