Ingyenes, alternatív szoftvercsomag mindenkiNET

Hétfőtől elérhetővé válik az ingyenesen letölthető jólét szoftver alapcsomag, amellyel a kormány az egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar embereknek számára. 

A koronavírus-járvány okozta helyzetből minden eddiginél fontosabb lett a digitális jelenlét. A jelenlegi helyzetben minden korosztály életét megkönnyítheti a megfelelő informatikai háttér.

A digitális jólét szoftver alapcsomag könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat. Az alapcsomag böngésző, levelező és multimédia programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését.

Az alapcsomag letöltése teljesen díjmentes. Az alkotók szerint a kormánynak ez a lépése felgyorsíthatja a nyílt forráskódú szoftverek elterjedését, amelynek használói jelentős összegeket takaríthatnak meg. Továbbá hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. A polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése nemcsak a magyar gazdaság növekedésének, hanem Magyarország versenyképességének is fontos tényezője. – jelentette ki az ITM parlamenti államtitkára. Arra is kitért, hogy a szoftvercsomag elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett vagy testreszabott fejlesztések.

Az alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű. Az idősebbek testreszabott, felhasználóbarát profilt kérhetnek, a gyermekeknek biztosított fiókokban pedig nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat

A digitális jólét szoftver alapcsomag a www.szoftveralapcsomag.hu oldalról tölthető le január 25-étől.

Forrás: MTI

kép: Pixabay

 

Tech-Tudomány | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek