Írd alá május 7-ig – a határon túli magyarokért!

Vészesen közelít a nemzeti régiók védelméért indított petíció határideje: május 7-ig egymillió támogató aláírásra van szükség a határon túl élő magyarok és más európai kisebbségeknek. A támogatói ív az interneten is aláírható.

Az elmúlt napokban felpörgött az online aláírók száma, de nagyon erős nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy a határon túl élő magyarság, valamint a többi európai kisebbség szülőföldjükön történő megmaradását biztosító jogszabályok megalkotásával érdemben foglalkozzon az Európai Parlament.

A kezdeményezés sikerét nagyban nehezíti, hogy a koronavírus-járvány miatt a papír alapú aláírásgyűjtés teljesen ellehetetlenült, egyik napról a másikra kellett a teljes kampányt az online felületekre átszervezni.

„Néhány nap leforgása alatt a teljes kampányt be kellett tolni a virtuális térbe, aminek a zászlóshajója az irdala.hu weboldal lett, illetve az ehhez kapcsolódó online csatornák” – mondta el Dabis Attila a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja hozzátette: „Óránként jön be 1500-2000 online aláírás, a korábban gyűjtött papíralapú aláírásokkal együtt nagyjából 600 ezer támogatói szignót sikerült eddig összegyűjteni”.

A kialakult helyzetre tekintettel a kezdeményezők egy kérvényt intéztek az Európai Bizottsághoz, hiszen a koronavírus-járvány előre nem látható és el nem kerülhető fejlemény volt, ami alapjaiban fejtett ki hatást a kezdeményezés sikerességére.

„Azt tartanánk méltányosnak, ha legalább még fél évig gyűjthetnénk az aláírásokat” – mondta Dabis Attila, hozzátéve, hogy mindaddig, míg nem kapnak választ, „úgy kezeljük a helyzetet, hogy május 7-ig kell a meglévő eszközökkel a legtöbb aláírást kell összegyűjtenünk. Azt kérjük valamennyi támogatónktól, hogy továbbra is segítsék ezt a kezdeményezést, kövessék nyomon és osszák meg azokat a tartalmakat, amelyeket közzéteszünk. Ha van összefogás a magyar nemzet tagjaiban, akkor a lehetetlent is le tudjuk győzni és ezt a kezdeményezést sikerre tudjuk vinni még így, a megváltozott nehéz körülmények ellenére is” – jelentette ki Dabis.

A magyar nemzetközösségen túl a nyugat-európai szövetségeseiktől is segítséget kértek: „az elmúlt hetekben a baszkok, az elzásziak, a korzikaiak és a flamandok is igyekeznek a saját közösségeiket aktivitásra bírni. Mi azonban abból indultunk ki a kezdetektől fogva, hogy a saját nemzetközösségünket meg tudjuk mozgatni, és be tudjuk gyűjteni a kellő aláírásokat, bízom benne, hogy az utolsó napokban aktivizálják magukat az emberek” – tette hozzá a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja.

Az irdala.hu weboldal és az online aláíró ív ide kattintva érhető el.

https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

Forrás: Kossuth Rádió


Hasonló cikkek