Izrael tíz gázai katonai célpontot lőtt, palesztin rakétákra válaszul

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyugalomra intett néhány órával azután, hogy az izraeli légierő csapást mért tíz gázai övezeti célpontra vasárnap hajnalban, miután szombaton a Hamász palesztin iszlamista szervezet uralta övezetből több tucat rakétát lőttek ki a szomszédos dél-izraeli területekre.

A hét végén az izraeli biztonsági erők számos helyen palesztin zavargásokkal és rakétatámadásokkal néztek szembe, amelyeket egy palesztin tizenéves keddi meggyilkolása váltott ki. „A tapasztalatok szerint ilyenkor nyugodtan és felelősen, nem hisztérikusan és kapkodva kell lépni” – mondta a kormányfő a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén.

A katonai rádió híradása szerint az izraeli erők a levegőből Rafah és Hán–Júnisz térségében rakétakilövőket és fegyverraktárakat támadtak. Izraelben a Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái megsemmisítettek öt, Beér-Sevára, Askelónra és Ofekimre kilőtt gázai lövedéket.

A rádiónak nyilatkozó katonai vezetők szerint Jeruzsálem fegyvernyugvásra felszólító üzeneteket küldött a meggyengült és izraeli hadműveletektől tartó Hamásznak. A palesztin válasz szerint Gázában is nyugalomra törekednek.

Az Izraelben élő arab kisebbség csütörtök óta folyó zavargásai sem szünetelnek, éjjel és a reggeli órákban összecsapások voltak a rendőrökkel a kelet-jeruzsálemi arab lakónegyedekben, reggel pedig palesztin fiatalok kövekkel dobálták Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén az oda érkező zsidó látogatókat. A rendőrség a mecsetekbe szorította be a rendbontókat, az eseményekben senki sem sérült meg.    Szombaton az izraeli biztonságiak őrizetbe vették Hebronban Hoszám Dufest, akit azzal vádolnak, hogy részt vett a június 12-én elrabolt három izraeli tizenéves megölésében. A bűnügy két legfőbb hamászos gyanúsítottja szökésben van, de Dufes nem hagyta el otthonát a történtek után.

 


Hasonló cikkek