Járványügyi óvintézkedések léptek életbe a templomokban

A maszk és a kézfertőtlenítő használata mellett további járványügyi intézkedéseket is bevezettek a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye területén zajló szertartásokra vonatkozóan.

Dr. Bábel Balázs érsek közleményben tájékoztatott arról, hogy az egyházmegye területén zajló szertartásokra vonatkozóan milyen járványvédelmi intézkedéseket vezetett be. Az ünnepi hosszú hétvége óta érvényes szabályok szerint a szertartást végző, illetve az őt segítő személyek (pl. koncelebránsok, ministránsok, liturgikus szolgálattevők) számára kötelező a maszkviselés, és a főcelebránsnak is maszkot kell húznia, legalább az áldoztatás során, ami csak kézbe történhet. Az ostyát ő és minden más áldoztató pap kizárólag kézfertőtlenítés után érintheti meg, és a liturgiából határozatlan időre ki kell hagyni azt a szakaszt, amely kézfogásra szólít fel.

A főpásztor kikötötte, hogy a templomok bejáratánál legyen mindenki számára elérhető kézfertőtlenítő szer, amivel párhuzamosan betiltotta a szenteltvíztartók használatát, és javasolta a felületek fokozott fertőtlenítését. Mivel a készpénzcsere szintén alkalmas a koronavírus továbbadására, azt kérte, hogy a perselyezést ne az eddig megszokott módon, hanem például a hirdetmények közzététele során, vagy a hívek templomból történő távozása közben végezzék.

Az istentiszteletre érkezőknek azt a határozott utasítást adta, hogy csak maszkot viselve lépjenek a templomokba, viszont távolmaradást kért mindazoktól, akik a COVID tüneteit, például köhögést, tüsszögést, orrfolyást észlelnek magukon.

Lévén az érseki közlemény erről külön nem rendelkezik, a híveknek nem feltétlenül kell ügyelniük a távolságtartásra, és a misén való részvételnek nem feltétele a védettségi igazolvány felmutatása sem. Ettől függetlenül dr. Bábel Balázs kérte, hogy az emberek buzdítsák egymást a védőoltás felvételére és imádkozzanak a járvány mielőbbi megszűnéséért. -írja a BAON.hu

Révhegyi Andrea

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek