Jelentősen nőtt a Szegedi Tudományegyetemre felvettek száma

Az elmúlt évhez képest csaknem 30 százalékkal emelkedett az idei központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) felvettek száma – közölte az intézmény oktatási igazgatója szerda este.

 

Szakál Péter, a szegedi Pont Ott Partin az MTI-nek elmondta, az SZTE-re 9074-en jelentkeztek első helyen és 7894 új hallgatót vettek fel.

 

Pont Ott Parti a Budapest Parkban 2023. július 26-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Emelkedett a tanulmányaikat államilag finanszírozott képzésen megkezdők létszáma is, köszönhetően a modellváltást követően az intézmény által megkötött finanszírozási szerződésnek – tudatta a szakember.

A korábbinál több új hallgató tanul majd levelező és távoktatási tagozaton is. Az igazgató szerint ez elsősorban a felvételi szabályok változásának köszönhető: azzal, hogy kikerült a bemeneti követelmények közül az emeltszintű érettségi és megszűntek a minimum ponthatárok, most olyanok is jelentkeztek, akik korábban nem.

 

Ösztöndíjakkal segítik a hallgatókat

 

Fiatalok a Pont Ott Partin a fõvárosi Budapest Parkban 2023. július 26-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Minden képzési területen emelkedett a tanulmányaikat megkezdők száma, de az SZTE az elmúlt években – a többi közt ösztöndíjak meghirdetésével – komoly erőfeszítéseket tett a természettudományos, műszaki, mérnöki és matematikai képzéseken tanulók létszámának növelése érdekében.

Ennek eredményeként többen kezdik meg tanulmányaikat ezeken a területeken, ahogy nőtt a pedagógusképzésekre felvettek száma is, amely esetében az SZTE és a Gál Ferenc Egyetem a Zirzen Janka programmal segíti a hallgatókat – mondta Szakál Péter.

Az SZTE-n a középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését és későbbi szakmai fejlődését szolgálják a START és START+ ösztöndíj-programok, ezekre szeptember 11-ig jelentkezhetnek a hallgatók – tudatta az igazgató.

A felvetteknek az SZTE mint az ország legzöldebb egyeteme, nem küld papír alapú értesítést, a diákok e-mailben kapnak információkat a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról, és az intézmény  ITT is tájékoztatja új hallgatóit.

 

Kezdődik a pótfelvételi

 

Az SZTE pótfelvételit hirdet azok számára, akik nem jelentkeztek az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Az ezzel kapcsolatos, részletes információk az SZTE Pótfelvételi oldalon lesznek elérhetők – mondta a szakember.

 

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció – Pont Ott Party a Budapest Parkban szerda este (Fotó: MTI/ Máthé Zoltán)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek