Jobb évre számít az OTP

Az OTP menedzsmentje konkrét számszaki csoportszintű eredményvárakozás megadását 2021-re továbbra is korainak tartja, de több mutatóban is javulásra számít – közölték kedden az MTI kérdésére, hogy az éves közgyűlést helyettesítő pénteki igazgatósági ülést követően milyen profitot várnak az idén.

A bizonytalanságot a járványhelyzettel magyarázták. Ugyanakkor megjegyezték: a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az OTP menedzsmentje 2021 második felére a járványhelyzet negatív gazdasági hatásainak csökkenését és gyors gazdasági növekedés beindulását várja a csoport országaiban.

Ennek megfelelően 2021-ben az előző évhez képest korrigált tőkearányos megtérülés (ROE) magasabb lehet, az összes kockázati költség pedig alacsonyabb, a működési költség/mérlegfőösszeg költséghatékonysági mutató tovább javulhat – tették hozzá.

A pénzintézet az MTI érdeklődésére közölte, hogy a teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány növekedése organikusan és árfolyamszűrten 2020-hoz hasonlóan alakulhat. Ugyanakkor a nettó kamatmarzs csökkenését várják 2021-ben.

A bankcsoport terjeszkedési terveire irányuló kérdésre megerősítették: az OTP Bank kiemelkedő tőke és likviditási helyzetére alapozva, sikeres régiós terjeszkedési stratégiáját követve több országban is folytat különböző fázisban lévő akvizíciós tárgyalásokat. Ezek közül vannak olyan országok, ahol már jelen van a csoport, és vannak olyanok is, ahol még nincs leánybankja, de jó piacra lépési lehetőség kínálkozik – írták.

A jelenlegi hiteltörlesztési moratórium esetleges meghosszabbításának hatásáról a bank gazdálkodására annyit közöltek: többen inkább a hitel fizetését választanák, tekintettel a várható gazdasági élénkülésre. Az ügyfelek általában minél előbb szeretnék visszafizetni tartozásukat és indokolatlanul nem élnének a futamidő meghosszabbításával járó moratórium lehetőségével – írták.

A teljes vállalati hitelállományt tekintve 2020. végén az OTP Bank portfóliójának 25 százaléka volt moratóriumban, ebben 2021-ben sem volt jelentős változás – tették hozzá. Kitértek arra is, hogy az OTP Bank egyik fő stratégiai célkitűzése a digitális szolgáltatásainak fejlesztése, amelyet a koronavírus-járványtól függetlenül, már évek óta folyamatosan végeznek, jelentős erőforrásokból.

A hitelintézet különböző online platformjain a belépések és a tranzakciók számának növekedése tavaly kétszámjegyű volt: tavasszal 12 százalékkal, szeptember-októberben újabb 10 százalékkal, november-decemberben pedig további 80 százalékkal nőtt a heti új regisztrációk száma a hitelintézet mobilbankjába, amelynek így már több mint 1,3 millió regisztrált felhasználója van.

Az OTP Bankcsoport éves adózott eredménye 26 százalékos csökkenéssel 310,268 milliárd forint lett 2020-ban. A jelentésben a pénzintézet kiemelte: az adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolták a kockázati költségek, amelyek teljes értéke döntően a járványhelyzet miatt 188 milliárd forint volt.

Tavaly a csoport működési eredménye 5 százalékkal, 537,4 milliárd forintra nőtt. A bevételek dinamikusan, 9 százalékkal nőttek éves összevetésben, ezen belül a nettó kamateredmény 12 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ettől elmaradó mértékben, 4 százalékkal bővült.

A bank igazgatósága közgyűlési hatáskörben pénteken úgy döntött: bár nyereséggel zárta a múlt évet, a jegybanki iránymutatásnak megfelelően nem fizet osztalékot 2020-as gazdálkodása után. A testület egyben meghosszabbította Csányi Sándor elnök-vezérigazgatói, és Erdei Tamás György alelnöki megbízatását a 2025. üzleti évét lezáró éves rendes közgyűlésig, legfeljebb 2026. április 30-ig.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A hétfői zárásra értékük 13 195 forintot ért el. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 14 490 forint, a legalacsonyabb 7865 forint volt.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek