Josephus Kutatóintézet nyílt a Selye János Egyetemen

Az egyedülálló kutatóintézet az észak-komáromi SJE Református Teológiai Karának Ó-és Újszövetségi Tudományok Tanszékén még tavaly jött létre. Míg Nyugat-Európában és Amerikában nagy érdeklődés övezte Josephus Flavius személyét és munkásságát, Közép-Európa ehhez nem tudott csatlakozni – mostanáig.

Josephus munkássága és a kor, amiben élt, kiváló lehetőséget kínál arra, hogy elindítsa a párbeszédet a különféle tudományágak között. „Szomorú tapasztalat, hogy az utóbbi majd’ 100 évben a szűkebb kutatásra specializálódott tudományterületek csak ritkán, vagy egyáltalán nem elegyednek beszélgetésbe egymással.” Az észak-komáromi kutatóközpont ezzel szemben már megalapításakor szoros együttműködést alakított ki egyes magyarországi egyetemek érintett karaival (ELTE, DRHE, PTE stb.).

Ennek eredményeként az első nemzetközi konferencia is sikeresen megrendezésre került, aminek magyar nyelvű konferenciakötete 2020-ban jelenhetett meg „A sokoldalú Josephus” címmel. Sajnos a pandémia tavaly keresztülhúzta a Kutatóközpont eredeti törekvését, miszerint évente legalább egy szakszemináriumot szervezzenek a témában.

A kutatóintézet továbbá fel szeretné kelteni az egyetemek hallgatóinak érdeklődését is Josephus művei iránt, olykor akár vendégelőadások szervezésével összekötve. „Nem csak Komáromba, hanem a különböző együttműködő partnerek helyszíneire is elvisszük az előadásokat. A diákokat ugyanis akkor tudjuk a legeffektívebben megszólítani, ha elmegyünk hozzájuk.” – zárja Kókai Nagy Viktor.

Kövessen minket: Facebook

Külhon | Pannon Hírnök

A Selye János Egyetem új jelentkezési határideje: 2021. június 30.

Bővebb információ a felveteli.ujs.sk weboldalon.


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek