Julija Timosenko nem akarja tudomásul venni az eredményt

Volodimir Zelenszkij humorista közel kétszer annyi szavazatot szerzett az elnökválasztás első fordulójában, mint Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a voksok 61,5 százalékának összeszámlálása alapján.

A Központi Választási Bizottság (CVK) részeredményei szerint Zelenszkij a szavazatok 30,38 százalékát gyűjtötte össze, Porosenkóra pedig a résztvevők 16,38 százaléka adta voksát.
A harmadik helyen Julija Timosenko, a Batykivscsina párt jelöltje, volt miniszterelnök áll a szavazatok 13,08 százalékával. A negyedik pedig Jurij Bojko ellenzéki jelölt 11,58 százalékkal. Anatolij Hricenko hét százalékkal az ötödik.

A választási bizottság részeredményeiből ítélve a második fordulóban Zelenszkij és Porosenko méri össze erejét. Timosenko választási stábjának vezetője, Szerhij Szoboljev azonban azt állította, hogy az ő szavazatszámlálásuk alapján nem Porosenko, hanem az ő jelöltjük végzett a második helyen. Ők feldolgozták már a szavazatok több mint 63 százalékát, és ezek alapján Zelenszkij a voksok 28,1, Timosenko 16,1, Porosenko pedig 15,2 százalékát szerezte meg – mondta Szoboljev.

Porosenko kampányemberei viszont hisznek a hivatalos részeredményeknek, és úgy gondolják, hogy a hivatalban lévő elnök a továbbjutó, ráadásul több esélye van megnyerni a második fordulót, mint Zelenszkijnek. Az UNIAN hírügynökség idézte a választási stábjuk szóvivőjét, Oleg Medvegyevet, aki azt mondta, hogy az államfőnek nagyobb tartaléka lesz a második fordulóban, mint Zelenszkijnek. Kifejtette, hogy az első forduló szavazóit két kategóriába lehet sorolni: azokra, akik “poénből” szavaztak, és azokra, akik nem, és az előbbiek tábora már kimerült.

Zelenszkij nyitányként annyit mondott, ez az első lépés egy élhetőbb, lopásoktól és korrupciótól mentes ország megteremtésének az útján.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek