Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sajnálatát fejezte ki szerdán az osztrák kormány azon döntése miatt, hogy Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából.

Nagyon sajnálom” – mondta a szerdai bécsi határozatra reagálva a brüsszeli testület vezetője az OE1 osztrák közszolgálati rádiónak, hozzátéve, hogy a következő hetekben még tárgyalni fognak a kérdésről.

Leszögezte emellett, hogy az Európai Uniónak egységesen kellene fellépnie a migráció ügyében.

Juncker “képtelenségnek” nevezte, hogy ezekben a lényeges, jövőről szóló kérdésekben az EU nem tud “közös hangon megszólalni“, és hangsúlyozta, fontos lenne, hogy külpolitikai kérdésekben teljes konszenzus híján akár a tagállamok minősített többségével is lehessen dönteni.

Kérdésre válaszolva elismerte, hogy nem festene jó képet az EU-ról, ha bizonyos külpolitikai kérdésekben figyelmen kívül hagynák egyes tagállamok véleményét, de sokkal hatékonyabb lenne, mint a jelenlegi helyzet.

Korábban a német kormány is sajnálatát fejezte ki az osztrák döntés miatt, kiemelve, hogy a tervezett megállapodás éppen az illegális migráció visszaszorítására irányul, és nem érinti a világszervezet tagállamainak nemzeti szuverenitását.

Bécs álláspontja szerint azonban a tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget.

Az ENSZ 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, melynek célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. A dokumentumot decemberben írják alá Marokkóban.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a folyamatban, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle.

 


Hasonló cikkek