Katonás a fegyelem Szegeden: sorban állnak az injekciókért

A napokban kifejezetten jól haladt a koronavírus elleni oltások beadása a megyeszékhelyen is.

Ez a háziorvosok, oltópontok és önkéntesek aktivitásának, valamint az oltóbuszoknak és az online időpontfoglalásnak is köszönhető. Egyre többen kapják meg az oltást, sokan, már a második adagon is túl vannak. Szerencsére elenyészőek a komolyabb panaszok, enyhe mellékhatások jelentkeznek csak, még a második alkalom után is.

Szinte mindenhol felhívják a szakemberek a figyelmet arra, hogy védettséget csak a második vakcina után két vagy akár három héttel kaphatnak, azok, akik beoltatják magukat.

A beszámolók szerint május 5 és 6-án, csütörtökön és pénteken oltóbusz is jár a Napfény Városában, hogy tehermentesítsék a háziorvosokat. A mobilponton is betartják a rendet, mondhatni katonásan halad az oltakozás. Az oltóbuszokon a Johnson & Johnson, Janssen típusú, egydózisú vakcinájával oltanak most. Így azoknak, akik ehhez jutnak hozzá már nem szükséges ismétlőoltás.

A Magyar Honvédség oltóbuszai az oltási munkát segítik. A megyei oltási munkacsoport kérésére érkeznek ki egy-egy helyszínre, most azt a kérést fogalmaztuk meg feléjük, hogy jöjjenek el Szegedre is, hiszen itt sokkal többen várnak oltásra – nyilatkozta a szeged365.hu-nak dr. Juhász Tünde, a megyei oltási munkacsoport vezetője.

Az oltóbuszok korábban is jártak már Csongrád – Csanád megyében, akkor nyolc kistelepülésen nyújtottak segítséget a háziorvosoknak, köztük Balástyán és Kiszomboron is. Itt azért volt rájuk nagy szükség, mert lassabban jutnának oltáshoz az emberek. De egyébként a guruló oltóponttal oda mennek, ahova hívják őket, ahol a jelenlegi helyzetben a legnagyobb szükség van rájuk.

Ahogy írtuk a buszokon Jannsen típusú vakcinát kapnak az oltásra érkezők, de a Csongrád – Csanádban jelenleg elérhető a Szputnyik V, a Sinopharm és az AstraZeneca is. Szegeden is oltanak velük. Illetve Pfizerrel és Modernával is, ha azokat szállítják az oltópontokra. Így bőven van választási lehetőség, ám sok szakértő azt javasolja, hogy aki egészséges, fogadja el, bármelyikre is hívják. Alapbetegségek esetén van jelentősége, hogy melyikkel oltanak. Erről hivatalos forrásokból lehet tájékozódni, de a háziorvosok is segítenek.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt képünk illusztráció!

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek