Kelemen Hunor: pártközi egyezménnyel a többség-kisebbség viszony rendezéséért

kelemen-hunor_pártközi-egyezménnyel_150112

Ma délben Bukarestben találkozott Klaus Iohannis államelnökkel a Kelemen Hunor szövetségi elnök által vezetett RMDSZ delegáció.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség három konkrét témáról tárgyalt az államfővel, illetve a Szövetség megerősítette: egyetért a védelmi kiadások növelésével úgy, ahogyan azt az államelnök javasolta, ezért az RMDSZ támogatja és aláírja Klaus Iohannis erre vonatkozó tervezetét.
„Romániának társadalmi stabilitásra, kiszámíthatóságra van szüksége. Meggyőződésünk, hogy az ország, és minden állampolgár javát szolgálná, ha sikerülne politikai egyezséget kötni a többség és kisebbség között” – hangsúlyozta az államelnökkel tartott konzultáció után a szövetségi elnök. Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ által javasolt megállapodásban elsősorban azt rögzítenék, hogy a nacionalista kártyát többé ne lehessen kijátszani a választási kampányokban, és a napi politikai vitákban. Emellett a paktum előírná, hogy a már megszerzett kisebbség jogok nem csorbíthatóak, és a nemzeti közösségek identitásának megőrzését szavatoló további garanciák megteremtése a parlamenti politikai erők és a kisebbségek képviselői közötti párbeszéd révén történnek.
Az RMDSZ elnöke az államfővel való megbeszélésen javasolta a tanügyi rendszer költségvetésének növelését: az RMDSZ álláspontja szerint a Nemzeti Bruttó Össztermék 6 százalékát kellene a tanügy finanszírozására fordítani annak érdekében, hogy növeljék a versenyképességet. Szintén az RMDSZ javaslata volt az egészségügyi rendszer költségvetésének növelése.
Kelemen Hunor szövetségi elnök az államelnöki kampány során is hangsúlyozottan a ma ismertetett témákkal foglalkozott: „az állampolgárokat leginkább foglalkoztató területeken hosszú távú stratégiai megállapodásra, új társadalmi szerződésre van szükség ahhoz, hogy a jövő kiszámítható legyen Romániában. Az oktatás, az egészségügy, a nagy infrastrukturális beruházások, a mezőgazdaság és a kisebbségi jogok terén széleskörű politikai megegyezés kell, amely 15-20 évre függetleníti azokat a fontos intézkedéseket, amelyek szükségesek a hazai jóléti társadalom megalapozásához” – áll Kelemen Hunor politikai programjában.

Forrás: erdon.ro


Hasonló cikkek