Keresztény egyházak aggódnak az iszlámellenes törvény miatt Franciaországban

Francia katolikus, protestáns és ortodox egyházi vezetők közös közleményben hívták fel a figyelmet a radikális iszlám elleni törvénytervezet veszélyeire, mert az szerintük sérti a vallás- és egyesületi szabadságot.

„Nyilvánosan kifejezzük aggodalmunkat a ‘köztársaság elveinek megerősítését’ célzó törvényjavaslat miatt” — írták a Le Figaro című napilapban közzétett felhívásukban a vallási vezetők, köztük Éric de Moulins-Beaufort, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Francois Clavairoly, a Francia Protestáns Szövetség elnöke és Emmanuel Adamakis, a Francia Görög Ortodox Érsekség metropolitája.

A francia nemzetgyűlés február 16-án fogadta el jelentős többséggel a radikális iszlám elleni törvénytervezetet, amely március 30-án kerül a jobboldali többségű szenátus elé. – írja a neokohn.

„Belső logikája okán a törvénytervezetnek megvan az a kockázata, hogy sérti az olyan alapvető szabadságjogokat, mint az egyesületi, az oktatási, a vallásszabadság, és még a véleményszabadságot is, amelyet a közéletben egyre inkább meghonosodó gondolatrendőrség támad” — vélik a keresztény vallási vezetők, akik úgy látják, hogy maga az állam fordít hátat az állam és egyház szétválasztását kimondó 1905-ös törvénynek azzal, hogy az új javaslatában bele akar szólni annak meghatározásába, hogy mi számít kulturális egyesületnek, illetve azok működésébe is bele kíván avatkozni.

“A készülő törvény a korlátozások és rendszeres ellenőrzések törvénye lesz” – hangsúlyozzák a keresztény vezetők kiemelve, hogy a javaslat szerint a prefektus ötévenként rendszeresen ellenőrizheti egy egyesület kulturális jellegét, megerősíti az olyan egyesületi tagok tevékenységeinek és megszólalásainak ellenőrzését, akik az egyesületi életen kívül is tevékenykednek, ellenőrzi a külföldi finanszírozást és a kulturális egyesületek pénzforrásait, a korábbinál erősebb köztársasági elkötelezettséget követel meg mindenkitől, aki állami támogatásból szeretne bármilyen tevékenységet folytatni.

 

Forrás: Le Figaro/Neokohn

 

Világ tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek