Kétszer is emelkedhet 2021-ben a minimálbér

Februártól négy százalékkal, majd júliustól – ha a feltételek teljesülnek –  további egy százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege – írja a Magyar Nemzet. Ez a megállapodástervezet körvonalazódik a munkaadók és a szakszervezetek közötti hétfői ülés előtt, az egyezséget azonban nem mindenki fogadja el.

A Portfolio már szerdán megírta,  hogy olyannyira megmerevedtek az álláspontok a minimálbér-tárgyalásokon, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán résztvevő tárgyalófelek mindegyike által elfogadható megállapodás helyett egy, a többségi konszenzust tükröző egyezség születhet. Ezt a munkáltatói oldal minden képviselője elfogadhatja, míg a munkavállalói oldalon a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem támogatja várhatóan az egyezséget, a Munkástanácsok Országos Szövetsége igen. A lap úgy tudja, hogy a Liga Szakszervezetek is a megállapodás hétfői aláírása mellett döntenek.

A napilap most azt írta, hogy hosszas, elhúzódó egyeztetéseket követően úgy tűnik, megállapodnak a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek a minimálbér és a garantált bérminimum összegének emeléséről. A bérmegállapodást hétfőn alá is írhatják.

Ennek legfontosabb eleme, hogy februártól a jelenlegi bruttó 161 ezer forintos minimálbér 167 400 forintra emelkedik, míg a garantált bérminimum 210 600 forintról 219 ezer forintra növekedne.

Júliustól automatikusan további egy százalékkal emelkedne a kötelező legkisebb keresetek összege, ha a szociális hozzájárulási adó (szocho) tovább csökken. Ebben az esetben júliustól a minimálbér bruttó 169 ezer, a bérminimum 221 200 forint lehet – jegyzi meg a lap, amely emlékeztet arra, hogy a szocho csökkentésének módját a 2016-os 6 évre szóló bérmegállapodásban rögzítették a felek.

Ha hétfőn megszületik a megállapodás, a munkavállalók fizetése februártól emelkedne (vagyis a gyakorlatban a magasabb fizetést márciusban kapják kézhez), ugyanakkor a minimálbér alapján számolt juttatásoknál a többletet a kormány ígérete szerint januárra is megkapják az érintettek.

Forrás: Magyar Nemzet/portfolio.hu

 

Gazdaság | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek