Kevesebb lakás épül a fővárosban, és még drágább is

Az Otthon Centrum szeptemberi felmérése szerint a fővárosban 13,7 százalékkal kevesebb újlakás-projekt van a megvalósítás különböző szakaszában a tavaly szeptemberihez képest, az épülő és tervezett lakások száma 4000-rel, 11,8 százalékkal csökkent.

Az ingatlanközvetítő hálózat keddi közleményében jelezte: Budapesten 404 projektben 30 ezer lakás épül a felmérés szerint.

A harmadik negyedévben 29 új projekt indult, ez a tavalyi harmadik negyedévben megkezdett 47 projekthez képest jelentős, 38 százalékos csökkenés, az átlagos kínálati négyzetméterárak ugyanakkor 10,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel ezelőttihez képest.

A városrészek közül továbbra is a XIII. kerület vezet 66 projekttel, a XI. kerület pedig 48 projekttel a második, ezt követi a III. kerület 39 és a VIII. kerület 29 projekttel.

A harmadik negyedévben a legtöbb, négy új projekt a XIV. kerületben indult el. A külső pesti kerületek is kezdenek felzárkózni, a közlemény szerint kiemelkedő a XIX. kerület három új projekttel.

Az új építésű lakások átlagára négyzetméterenként 1,15 millió forint volt a harmadik negyedévben. A legmagasabb, 2,5 millió forintos átlagárat a XII. kerületben kell fizetni az új építésű lakásokért, ezt az V. kerület követi átlagosan 2 millió forinttal. A II. és a VI. kerületben az átlagos kínálati négyzetméterár 1,5 millió forint fölött alakult a felmérés időpontjában.

A többi budai és belvárosi kerületben egymillió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben ez alatt kínálták az új lakásokat. A legolcsóbb fajlagos ár továbbra is a XXIII. kerületben van, az itt kínált új lakásokra négyzetméterenként 708 ezer forintos átlagos ár jellemző.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek