Kezdenek szétesni a Román Légierő szupergépei?

Gyakorlatozás közben alkatrészek zuhantak le egy F-16-os harci repülőgépből Galac megyében – számolt be a napokban történt különös esetről a Krónika.ro. Mint írják, a Román Légierő közlése értelmében az, hogy több alkatrészt elhagyott az egyik legmodernebb harci gép, nem veszélyeztetett emberéleteket. Kérdés. hogy a karbantartást fogja-e…

Mnden bizonnyal a Román légierő sietett beszámolni az esetről, mintegy megelőzvén a nagyobb felháborodást (amit egy esetleges elhallgatás robbantana ki): eszerint kiképzőrepülést hajtott végra az egyelőre ismeretlen azonosítójú F-16 (amit legújabb Viper néven is emlegetnek), amelyről egy gyakorlóbomba ledobása közben a nem robbanótest mellett levált az egyik külső üzemanyagtartály és a repülőgép jobb oldalán lévő hármas felfüggesztő gerenda.

Ezek a Mălina lőtér környékén értek földet a közlemény szerint. Az ilyen helyzetekben alkalmazott eljárásnak megfelelően a vadászgép pilótája azonnal jelentette a vészhelyzetet, majd biztonságban leszállt a bázisrepülőtéren. Az incidens okait a légierő vezérkari főnöke által kijelölt bizottság vizsgálja.

Emlékezetes, Románia – a térségben Magyarország és Csehország mögött harmadikként – szerzett be modern harci repülőgépeket régi szovjet vadászgépei helyett: azonban hazánkkal és a másik V4-es tagállammal szemben nem új típust, hanem a már közel negyvenéves F-16-os típusú amerikai vadászrepülőgép korábbi sorozatából kaptak Portugáliától.

Elviekben felújították az összes megvásárolt repülőt, de kérdés, hogy karbantartásra jut-e elég forrás (ez nálunk is kardinális kérdés.)

Kiemelt képünkön a Román Légerő egy F-16-os gépe. Fotó: Flickr

Világ tükör | PannonHírnök

Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek