„Kizöldül” a megyék közti vörös vonal?

Úgy tűnik, hiába van kitiltva Grezsa István Ukrajnából, tárgyalni lehet vele.

Az ukrán–magyar viszonnyal kapcsolatban Dmitro Kuleba külügyminiszter és a kárpátaljai vezetők is gyakorta emlegettek bizonyos „vörös vonalakat”. Főként olyan szövegkörnyezetben, hogy Budapest mit tehet a kárpátaljai magyarság védelmében, s mit nem. Úgy tűnik megyei szinten „kizöldül a tilalomfa”…

Legalábbis erre utal az, hogy Olekszij Petrov, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a múlt hét végén Kisvárdára látogatott, ahol Seszták Oszkárral, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Közgyűlésének elnökével, és Grezsa Istvánnal, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért felelős miniszteri biztossal tárgyalt.

Petrov terjedelmes és igen meleg hangú Facebook-bejegyzésben számolt be a találkozóról. „Szívből hálás vagyok a miniszteri biztos úrnak az építő jellegű párbeszédért és nagyon remélem, hogy országainknak, akárcsak az egész világnak, sikerül leküzdeniük a COVID-19 szörnyű pandémiájával kapcsolatos negatív momentumokat, s rendszeresebbekké és hatékonyabbakká válnak az ilyen találkozóink” – fogalmazott a megyei tanács elnöke, aki kiemelte, jelenleg 141 együttműködési megállapodás van érvényben kárpátaljai és magyarországi önkormányzatok között, ebből 44 partneri szerződést Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeivel kötöttek. Az ukrajnai decentralizáció, közigazgatási reform miatt az említett megállapodások többsége felülvizsgálatra és aktualizálásra szorul.

A kárpátaljai vezető beszámolója szerint a Grezsa István miniszteri biztossal tartott találkozó során többek között a határ menti infrastruktúra kiépítése, új határátkelők létesítése, a két országot összekötő Tisza-híd rekonstrukciója, a Mezőkaszony–Barabás határátkelő 24 órás nyitva tartása, a Nagyhódos–Nagypalád határátkelő megnyitása, a beregszászi Bethlen-Rákóczi kastély, és az ungvári vár rekonstrukciójában, valamint a Borzsa-völgyi kisvasút beindításában való magyarországi részvétel került szóba.

Valójában még a Facebook-on sem lenne elég hely arra, hogy megvilágítsam a találkozó minden kérdését. Egyébként több mint három órát tartott az egyórásra tervezett találkozó. Szívből köszönöm Seszták Oszkárnak a megyéink közötti együttműködés fejlesztése terén tanúsított aktivitását és kitartását” – írat a Facebookon Olekszij Petrov.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek